NRK Meny
Normal

Frikjent etter to år i fengsel

En 33-årig polakk er i Borgarting lagmannsrett frikjent etter å ha sittet to år i fengsel for narkosmugling. I dag slapp den uskyldige mannen ut.

Borgarting Lagmannsrett

Borgarting har frikjent den 33 år gamle polakken etter at han har sittet i fengsel i to år.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Den 33 år gamle polakken ble i Halden tingrett dømt til åtte års fengsel for amfetaminsmugling .

- Viser betydningen av muligheten til å anke

Mannen har sittet fengslet i to år før ankesaken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett.

Han satt sågar i varetekt i ett år og to måneder før saken for første gang kom opp for Halden tingrett i november i fjor.

Han ble frikjent i lagmannsretten, og i dag slapp han ut av fengsel, forteller hans forsvarer Joar Berg Henjum:

- Dette viser hvor viktig det er at man har en reell mulighet for ankeprøving og hvor viktig det er at ankeprøvingen er grundig og gir mulighet for at en person kan få prøvet saken sin på ny, sier Henjum.

Hevdet hele tiden sin uskyld

Det var i august i 2006 at den 33 år gamle polakken kom over grensen i en bil han hadde lånt av en bekjent da tollerne på Svinesund fant over ti kilo amfetamin i bensintanken på bilen.

Mannen har hele tiden hevdet at han ikke hadde kjennskap til amfetaminen. Det ble heller aldri funnet DNA-spor eller fingeravtrykk fra 33 åringen på stoffet.

- En voldsom belastning

Dermed har mannen sittet nesten nøyaktig to år i fengsel før han ble sluppet fri i dag, forklarer Henjum:

- Det er klart at han i praksis har vært berøvet direkte kontakt med både familie og venner, og enhver kan jo tenke seg hvorledes det kan oppleves. Han er en person som, såvidt vi kjenner til, har hatt et ganske vanlig liv, med utdannelse og vanlige arbeidsforhold, og når du så plutselig blir rykket ut fra dette livet og må sitte i fengsel i et fremmed land, er det klart at det er en voldsom belastning.

Må bestemme seg for erstatningskrav

Nå blir det opp til 33-åringen å avgjøre hva han vil kreve i erstatning for den urettmessige fengslingen:

- En får 400 kroner dagen. For de fleste fremstår vel ikke det som all verdens plaster på såret, sier Henjum.

Statsadvokat Pål S Berg har foreløpig ikke anket frifinnelsen og ville ikke kommentere saken fredag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Må registrere brønner

    Innen 1. juli 2018 skal alle vannforsyningssystem være registrert hos Mattilsynet. Dette gjelder også de som er små, for eksempel en brønn som forsyner to hus med drikkevann. Formålet er at informasjonen skal være lett tilgjengelig for kommunene når de legger planer for arealene rundt brønnområdet, skriver Aremark kommune på sine hjemmesider. Du må selv registrere brønnen på mattilsynet.no.

  • Kritisk til Peterson-flytting

    Høyre-politiker i Sarpsborg Marit Kildedal er kritisk til egen kommune for at det ikke har vært noen tilgjengelig tomt for Peterson Packaging i Sarpsborg. Bedriften har kjøpt tomt og planlegger flytting til Halden. – Sarpsborg kommune er for bakpå, middelmådige og for lite effektive. Det ser vi resultatet av i denne saken, sier hun til Sarpsborg Arbeiderblad.