Hopp til innhold

Forventer økt grensehandel

Prisforskjellen mellom norske og svenske dagligvarer er redusert i år, og det er mindre å tjene på grensehandel. Men både i Sverige og hos HSH tror man på handelsøkning i svensk favør.

Nordby Shopping Center

Det pågår enorme ombygginger av kjøpesentrene på Nordy syd for Svinesund, der to store kjøpesentre skal bygges sammen til ett. Nordmenn lar seg allikevel ikke skremme av vanskelige parkeringsforhold, og omsetningsøkningen er på 16 prosent på Nordby-sentrene så langt i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Prisforskjellen mellom norske og svenske dagligvarer er redusert i løpet av året.

I perioden juni 2007 til juni 2008 økte matprisene i Sverige og Danmark med 9,4, respektive 8,0 prosent.

Norge hadde i perioden en av Europas laveste prisøkninger med 3,2 prosent, i følge statistikk fra SSB.

Det innebærer at det for tiden er mindre å tjene på for nordmenn å reise til Sverige for å handle mat, og i norske medier er saken omtalt som at grensehandelen nå snur.

- Tar oss igjen

Ståle Løvheim

- Vi frykter på ingen måte fremtiden her på svensk side av grensen. Nordmenn kommer hit i stort antall, nå også godt hjulpet av god E6 og kronekurs i vår favør. Vi venter fortsatt omsetningsøkning, sier Ståle Løvheim.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Med årets jordbruksoppgjør i Norge og den enorme prisstigningen som er på blant annet kunstgjødsel vil det medføre at Norge tar igjen prisøkningen i Sverige og Danmark, sier senterleder Ståle Løvheim på Nordy Shopping Center ved Svinesund.

Han tror dessuten at den økende rente i Norge vil bidra til at mange flere kommer til Nordby for å spare penger på grensehandel.

Prisforskjellene mellom Norge og Sverige på kjøtt og meieriprodukter ville i følge beregninger fra HSH ha blitt mindre med ny WTO-avtale, men det ble aldri noen avtale.

Dermed er forholdet mellom nabolandene fortsatt ulikt på pris i svensk favør for blant annet kjøtt og meieriprodukter, som nordmenn er storforbrukere av og handler mengder av i Sverige.

HSH tror ikke på nedgang i grensehandel

Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon ( HSH) støtter noen av Ståle Løvheims synpunkter på grensehandelen.

Jarle Hammerstad

- Jeg ser ikke bort ifra at det er en viss kundeforflytning fra butikker i Strømstad til Nordby og Svinesund, og tilsvarende for Töcksfors og Charlottenberg og områdene rundt de to sentrene, men hovedinntrykket er at grensehandelen ikke svekkes, sier Hammerstad.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

- Det er fortsatt veldig stor prisforskjell på de såkalte lokkevarene i Sverige, sammenlignet med i Norge, sier HSHs informasjonssjef Jarle Hammerstad til NRK.

Han sier årets norske jordbruksoppgjør ikke bidrar til å utjevne prisforskjellene på landbruksprodukter.

Lokkevarer nordmenn jakter på i Sverige er, foruten meieriprodukter og kjøtt, tobakk og alkohol.

Handler en femtedel av kjøttet i Sverige

I gjennomsnitt reiste alle nordmenn minst en gang til Sverige på handetur i fjor, og totalt utgjorde grensehandlen 9,3 milliarder kroner i 2007.

Ifølge HSHs beregninger handler nordmenn hvert år 30 000 tonn kjøtt i utlandet. Det er mellom 15 og 20 prosent av vårt samlede kjøttforbruk.

Administrerende direktør i HSH Thomas Angell, sier i en kommentar til WTO-avtalen på HSHs hjemmesider at kjøttkøene til Sverige, den såkalte Harry-handelen, illustrerer den spesielle stilling Norge og landbruket i Norge befinner seg i.

- Når enkeltpersoner handler 30 000 tonn kjøtt eller 20 prosent av totalforbruket i små porsjoner utenlands, sier det noe om prisforskjellene, mener Angell.

- Økning på 16 prosent

Bønder mot WTO

Norske bønder ønsket ikke WTO-avtalen. I følge HSH ville avtalen ha ført til at prisforskjellene mellom Norge og Sverige på kjøtt og meieriprodukter ble mindre.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

Det pågår enorme ombygginger av kjøpesentrene på Nordy syd for Svinesund, der to store kjøpesentre skal bygges sammen til ett.

Men byggingen og de tilhørende parkeringsproblemene synes ikke å innvirke på nordmenns handleiver på Nordby.

-Vi ser fremtiden lyst i møte, og vi har en økning hittil i år på 16 prosent tross utbyggingen, sier Ståle Løvheim til NRK.

Løvheims tall bekreftes av HSH, som følger utviklingen tett på svensk side.

- Vi har registrert en økning i grensehandelen på kjøpesentrene i Töcksfors og på Charlottenberg, som er sammenfallende med det NRK nevner angående Nordby, dog noe mindre, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad til NRK.

På kjøpesentrene i Töcksfors og Charlottenberg er økningen i årets første seks måneder på et sted mellom 5 og 10 prosent, slik HSH har registrert det.

Ny økning i 2009

Nye Nordby Shopping Center

I 2009 står et kjøpesenter på 85 000 kvadratmeter ferdig på Nordby. Det er forventet at omsetningen vil øke med 20 prosent til 2,5 milliarder i 2009.

Foto: Nye Nordby Shopping Center

Når utbyggingen av de to kjøpesentrene Nordby Köpcenter og Nordby Shopping Center er ferdig får det nye gigantsenteret en totalflate på rundt 85 000 m2.

Store kjeder fra Norge har booket seg plass, og det er ventet en ytterligere sterk økning i omsetningen.

Fem millioner mennesker var innenfor dørene på Nordby Shoppingcenter i 2007. Ni av ti var nordmenn, som bidro til 94 prosent av rekordomsetningen på over 1,9 milliarder kroner.

- Vi regner med en omsetning i år på to milliarder kroner, og når 2009 er over ser vi for oss at vi har omsatt for 2,5 milliarder, sier sentersjef Ståle Løvheim.

- Jeg ser ikke bort ifra at det er en viss kundeforflytning fra butikker i Strømstad til Nordby og Svinesund, og tilsvarende for Töcksfors og Charlottenberg og områdene rundt de to sentrene, men hovedinntrykket er at grensehandelen ikke svekkes, sier Hammerstad.