NRK Meny
Normal

Folk i Rygge og Våler skylder mest penger

Det viser tall fra Statistiks sentralbyrå. Minst gjeld har folk i Rømskog.

Kjerstin Wøyen Funderud

Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) i Våler synes tallene er skummel i disse tider.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) i Våler synes tallene er skummel i disse tider.

529 000 kroner i snittgjeld

- Man er mer sårbar med mye gjeld. I disse tider med mye snakk om finanskrise er det selvsagt litt skummelt, sier ordfører Funderud til NRK Østfold.

I 57 av landets 430 kommuner har innbyggerne over en halv million kroner i gjennomsnittlig gjeld. Sammen med Rygge ligger Våler i toppskiktet på denne lista, begge med litt over 529 000 kroner i gjennomsnittlig gjeld per innbygger.

De fleste andre kommuner i Østfold ligger i overkant av 400 000 kroner i snittgjeld per innbygger.

Les tall om samtlige kommuner fra Satistisk sentralbyrå SSB .

Flere nyetablerere

På bunn ligger imidlertid Rømskog med bare 256 600 kroner i snittgjeld per innbygger. Ordfører der Nils Nilsen (Ap) er glad for statistikken, men innrømmer at han gjerne skulle sett at flere hadde gjeld også i hans kommune.

- Både i Rygge og Våler er det mange nyetablerere. Jeg vil tippe at det gjør et utslag på denne statistikken. Innbyggerne i Rømskog er nok jordnære folk med lite gjeld. Men vi skulle gjerne hatt flere nyetablerere. Det tror jeg kommunen ville tjent mer på enn å ligge på bunn av gjeldsstatistikken, sier ordfører Nilsen.

Og ordføreren har helt rett i at Våler topper lista over flest nyetablerere i Østfold fylke, både i 2007 og 2008. Vålerordfører Funderud tror også dette gir seg utslag på gjeldsstatistikken.

- Ja det tror jeg. En ting som jeg synes er beroligende med tanke på det er at prisene på boliger i Våler har vært lave sammenlignet med andre kommuner. Derfor frykter jeg ikke at folk generelt har lånt over evne, sier ordfører Funderud.

Bekymret inkassosjef

Gjennomsnittlig gjeld på landsbasis i Norge økte fra 441.000 til 485.200 kroner i løpet av 2007. Dette bekymrer administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

- De aller fleste har økonomi til å betjene gjelden. Men det finnes også de som har tatt av og økt belåningen kraftig i de gode tidene. Disse kan få det tøft i nedgangstidene vi nå opplever, sier hun.

Flere sliter med gjelden

Intrum Justitia har nemlig denne høsten opplevd en kraftig vekst i antall inkassosaker. Korsnes forteller at bedriftene er blitt mer engstelige for at pengene ikke skal komme inn, og at de derfor sender kravene tidligere til inkasso.

- De som sliter med å betjene gjelden sin, bør ta kontakt med banken og inkassobyrået så tidlig som mulig for å finne en løsning, råder Korsnes.

Hun er spesielt bekymret for unge som har pådratt seg betalingsanmerkninger.

- En betalingsanmerkning gjør det svært vanskelig å få lån. Det kan bety kroken på døra for dem som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • «Mr. Hockey» kan bli årets ildsjel

    Jan Georg Lund i Stjernen Hockey er en av fem nominerte til prisen Årets Ildsjel under årets Idrettsgalla. Lund ble overrasket med nominasjonen i formiddag. Tittelen er et av de aller gjeveste trofeene som blir delt ut på Idrettsgallaen, som går av stabelen på Hamar 6. januar neste år.

    Jan Georg Lund er nominert til Årets Ildsjel
    Foto: Sebastian Nordli/NRK