Hopp til innhold

Dystre tall fra overgrepsmottakene i sommer

Overgrepsmottakene i landet har opplevd en betydelig økning av overgrepssaker i sommer. Flere mener en tid med mye fest og alkohol er grunnen til de dystre tallene.

Helsehuset i Fredrikstad

Antall overgrepssaker hos Overgrepsmottaket i Østfold bare øker. I sommer har det vært rekordhøyt med besøkende.

Foto: Jonas Borge Svendsen / NRK

– Det har vært veldig travelt, forteller Ann Helen Lomsdalen til NRK.

Hun jobber som daglig leder på Overgrepsmottaket i Østfold og kan se tilbake på tre måneder med lite hyggelige tall. Sommermånedene er nemlig høysesong for overgrep, ifølge overgrepsmottakene i landet.

– Sommeren er en periode der det er mer alkohol og ting som skjer, påpeker Lomsdalen.

33 personer har kontaktet overgrepsmottaket i sommer, og det er en økning på nesten 50 prosent i forhold til sommeren 2017.

Start forebyggingen tidlig

Flere overgrepsmottak NRK har vært i kontakt med forteller at sommeren er en periode der det oppstår flere overgrep. Felles for dem er at de mener forebyggingen bør starte på skolen.

– For å forebygge voldtekter vil jeg vektlegge holdningsarbeid fra skole og foreldre samt fornuftig alkoholbruk, sier overlege ved Bergen Legevakt/Voldtektsmottak, Eivind Damsgaard, til NRK.

I Trondheim er det også mørke overgrepstall på sommeren. Spesielt når det er festivaler og fadderuker.

Cecilie Hagemann

Cecilie Hagemann ved Overgrepenheten i Trondheim sier at de fleste sakene de får inn er bekjentskaps- og festrelaterte voldtekter.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Det er viktig å ta vare på hverandre og legge ansvaret over på den som forgriper seg. Gutter og unge menn må informeres om grenser og om vanlig folkeskikk og at svært høyt inntak av alkohol gjør at man blir sårbar både for å bli utsatt og bli beskyldt, påpeker overlege Cecilie Hagemann ved St. Olavs hospital.

Færre anmelder

Ved Overgrepsmottaket i Fredrikstad er det flest saker på yngre jenter som blir utsatt for overgrep mens de sover, ofte i settinger med mye alkohol. Men få velger å gå videre med saken etter de har snakket med overgrepsmottakene.

Ann Helen Lomsdalen

Flere henvender seg til Overgrepsmottaket på sommeren, men det stopper der, sier Ann Helen Lomsdalen.

Foto: NRK

Av de 33 sakene de har fått inn på Overgrepsmottaket i Fredrikstad har fått inn i sommer, er kun 15 anmeldt til politiet.

– Disse sakene blir dessverre ofte henlagt, fordi de er vanskelig å bevise. Det gjør at flere ikke tar saken videre. Det er også tilfeller der offeret kjenner overgriperen, og da vil de ikke anmelde forholdene. Det er færre som velger å anmelde enn tidligere, sier Lomsdalen.

Flere oppsøker hjelp

Før sommeren publiserte Overgrepsmottaket i Fredrikstad en fiktiv video av en jente som våkner opp fra en fest og senere finner ut at hun har blir voldtatt mens hun sov. Videoen har gått viralt og er sett over 1,8 millioner ganger.

– Etter filmen vi publiserte har vi opplevd at flere henvender seg til oss når de blir utsatt for overgrep, forteller Lomsdalen.

Hun er glad for at flere har fått øynene opp for overgrepsmottaket og at det finnes hjelp å få. Det er også flere skoler som vil kjøpe filmen og bruke den i undervisningen.

Det tror Lomsdalen er riktig vei å gå.

– Vi opplever at det er flest sovevoldtekter av sakene vi får inn, og det bare øker fra år til år. Men dette er nok ikke personer som ønsker å forgripe seg på andre, men alkoholen fører til at de utfører handlinger de kanskje ikke ville gjort hvis de var edru. Men det kan i verste fall ende med 4–6 års fengsel, så det er viktig å få en stopp på.