– Det er bare ett ord å si; eventyrlig! Det er et fantastisk fiske. Nå ser vi også reker i alle årsklasser, – og ikke bare noen, men veldig mye. Det er fantastisk, vi har noen gode år foran oss, sier daglig leder Kurt Allan Hansen hos Fjordfisk på Hvaler.
Men i sommer gikk Verdens Villmarksfond (WWF) ut og advarte nordmenn mot å spise reker.
– Jeg mener at rekefiske fra Nordsjøen og Skagerak nå ikke er bærekraftig, og dermed kan man heller ikke spise reker med god samvittighet i år, sa leder for havmiljø i WWF-Norge, Karoline Andaur til NRK i juni.
– Kan klø seg i hodet
WWF-Norge mente at forvaltningen av reker i Nordsjøen og Skagerak var så dårlig at de plasserte rekene sammen med «røde» arter som hai og sverdfisk i deres sjømatguide.
Det forstår Kurt Allan Hansen lite av.
– Man kan klø seg litt i hodet. Vi som har vært i bransjen i mange år ser jo svingningene, og nå er det jo så mye reker. Rødlisting er for meg ensbetydende med at det er en truet art.
– ICES, Det internasjonale havforskningsrådet, gikk nå ut med en ny rapport, sammen med norsk havforskning, og den konkluderer med det vi har sagt lenge; rekebestanden er på full fart oppover. Og det er masse reker ute, vi har rekorder for årstiden uke for uke nå.
- Les også: Forskere avlyser reke-krisen