Bevæpnet mann fengsles i fire uker

Den bevæpnede mannen som forskanset seg i en garasje på Lisleby i går, må sitte varetektsfengslet i fire uker.

Snikskyter fra politiet i Fredrikstad

Skarpskyttere fra politiet var med på oppdraget – her ser vi dem på et hustak like ved garasjen hvor mannen satt.

Foto: Patrick Andreassen

Væpnet aksjon i Fredrikstad

En mann med skytevåpen forskanset seg i en garasje på Lisleby i Fredrikstad.

Foto: Tor Martinsen/NRK
Væpnet aksjon i Fredrikstad

Væpnet aksjon i Fredrikstad.

Foto: Tor Martinsen/NRK

Mannen forskanset seg i en garasje på Lisleby i Fredrikstad, og ble pågrepet av politiet etter åtte timer med forhandlinger i går.

– Vurdert av lege

Mannen er foreløpig siktet for å ha vært i besittelse av store mengder narkotika - såpass mye at politiet regner narkotikaen som ment for videresalg.

Politiadvokat Karin Danevad begjærte han fengslet i frykt for at han skal ødelegge beviser, påvirke vitner, eller gjøre seg skyldig i nye narkotikaforbrytelser.

Til tross for at han truet med å ta livet av seg selv torsdag, regnes han ikke for å være for syk til å sitte i arrest.

– Han ble vurdert av lege i natt og blir vurdert som frisk nok til å sitte i arresten. Det er på det grunnlaget vi også har begjæret ham varetektsfengslet, sier Danevad.

To av ukene i varetekt må han sitte med brev og besøksforbud. Selv samtykket mannen til både fengsling og besøksforbudet.

Fant narkotika, våpen og sprit hos mannen

Mannen, som er i 40-årene, er en tidligere kjenning av politiet og har vært involvert i smugling og narkotikaforbrytelser. Det er også grunnen til at politiet var hjemme hos ham i utgangspunktet.

– Politiet var hjemme hos mannen for å beslaglegge narkotika, våpen og sprit.

Det er uklart hvorfor mannen plutselig valgte å forskanse seg

Ifølge Danevad er mannen nå siktet i forbindelse med narkotikaforbrytelsene.

– Vi vurderer også å sikte ham for overtredelse av våpenloven, men det velger vi foreløpig å ikke gjøre, fordi det er en alt for tidlig fase i etterforskningen, sier politiadvokat Danevad.

Situasjonen var lenge fastlåst

Helt frem til like før klokken 21.00 i går kveld var situasjonen fastlåst. Men politiet hadde dialog med mannen hele veien.

Ifølge operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Tommy Antonsen, skal mannen ha truet med å skyte seg selv med en hagle.

Væpnet politi rykket ut til Lisleby Allé like før klokken 13.00 i torsdag. Østfoldpolitiet fikk også assistanse fra Oslo politidistrikts forhandlingsteam.