SE OGSÅ: |
ALT OM: |
Pølsefirmaet Rybergs Charkuteri får streng kritikk etter en inspeksjon fra det svenske mattilsynet i september. Skitne og fuktige lokaler, og råvarer, maskindeler, urene arbeidsklær og rengjøringsmidler oppbevart om hverandre i samme rom, er blant tingene tilsynet reagerer på. Anmerkningene gjelder dårlig rengjøring, manglende hygiene og rot.
Hostet opp stor plastbit
Firmaet har flere ganger vært omtalt i svenske medier. I 2002 fortalte Rickard Larsson fra Uddevalla at han fikk ødelagt en tann da han bet i pølsen han kjøpte. Ifølge Larsson bet han i rester av en grisetann.
Etter at Sverige Radio Väst omtalte saken, fortalte flere kunder om metallbiter, plast og andre gjenstander funnet i pølser fra firmaet. Alf Karlson, en annen pølsekunde, kunne fortelle at han fikk en flere centimeter lag plastbit i halsen da han spiste en pølse. Takket være konas kunnskap om Heimlich-manøveren, klarte han hoste opp igjen plastbiten.
- Ikke dramatisk
Firmaet Rybergs Charkuteri er et svensk familiefirma. I 2004 kjøpte Nordfjord Kjøtt AS 80 prosent av aksjene i selskapet. Rybergs produserer pølser, bacon, skinker og andre produkter av grisekjøtt. I tillegg til de nevnte punktene, påpeker Livsmedelverket at vannet til bruk til sterilisering av kniver ikke var varmt nok. Direktør Stefan Ekstrøm mener kritikken er udramatisk.
- Dette er en rapport etter en forhåndsanmeldt inspeksjon vi får årlig. Punktene som må rettes opp er ikke alvorlige. Hadde dette vært noen fare for noen, hadde vi ikke fått fem måneder å rette dette på. Vi jobber aktivt med å sikre at våre produkter er av høy kvalitet. Jeg kan garantere alle våre kunder at det er trygt å spise kjøtt fra oss.
- Så du synes ikke det er så ille at brukte arbeidsklær blir oppbevart sammen med kjøttvarer?
- Altså, det var noe personale som hadde slengt arbeidsklær der de ikke skulle være, og det er beklagelig, men det er ting vi skal rette på, og rutiner som skal skjerpes inn, sier Ekstrøm.
- Noen er ute etter oss
Om restene av plast og metall funnet i pølser forteller direktøren at dette er sterkt overdrevet, og at dette ikke lenger er noe problem.
- Vi hadde et problem en tid om plast som kom inn i pølseproduktene, men noen tann har det aldri vært. Det er mulig det kan ha vært brusk. Jeg tror dem som har meldt inn om disse sakene er folk som ønsker å gjøre det surt for Ryberg. Vi gjør alt for å sikre kvaliteten, sier Ekstrøm.
- Svært alvorlig
Livsmedelverket er ikke enig i at det dreier seg om bagatellmessige forhold ved Rybergs.
Overinspektør Torbjørn Axelson i Livsmedelsverket sier at de ser alvorlig på saken.
- Jeg kan bare refere til vår rapport at det som er alvorlig er at man ikke har innført rutiner og kontroller som oppfyller kravene som ligger i loven for å hindre helserisiko. Vi har sagt at dette er alvorlig, og det mener vi. Vi har en veterinær som har tilsyn ved Rybergs, og han kommer til å følge opp saken, og se til at endringene blir gjort.
Det har ikke lykkes NRK Østfold å få en kommentar fra Nordfjord Kjøtt AS.