NRK Meny
Normal

Dramatiske valgvinder over Østfold!

Valget i Østfold ble som kastene fra restene av orkanen Katja som herjet i fylket gjennom valgkvelden: Dramatisk og uberegnelig.

Valgkommentar Kjell Pihlstrøm

Valgkommentar av Kjell Pihlstrøm.

Foto: NRK

At fylkets største parti Arbeiderpartiet gikk til himmels i de to største byene Fredrikstad og Sarpsborg og samtidig led et ydmykende nederlag i den tredje, Halden, viser hvor ulikt de lokale valgvindene feide inn ved denne korsveien.

At Høyre er den store valgvinneren også her i fylket er derimot ingen overraskelse. Det følger tendensen på landsbasis..Valget betyr at Høyre endelig kan rette opp på den elendige ordførerstatistikken i fylket. Partiets seier i den tradisjonsrike senterpartikommunen Eidsberg er sensasjonelt stor.

Hovedæren må Erik Unaas ta. Innflytteren fra nabokommunene Askim har tatt sine nye sambygdinger med storm og presterer et valgresultat det vil gå frasagn om langt utenfor Eidsbergs kommunegrenser.

En framgang på over 30 prosentpoeng og en vekst på 11 representanter i kommunestyret må være norgesrekord!

At Høyre ved Tage Pettersen erobrer ordførerstolen i Moss er ingen liknende sensasjon. Det var ventet ut fra de siste meningsmålingene at Moss skulle skifte fra rødt til blått.

Høyre har også rørt skikkelig rundt i den politiske gryta i Halden og kommer ut av dette valget som byens største parti. Kalddusjen for Arbeiderpartiet i Halden sto i stil med striregnet som møtte skuffede partifolk på vei ut fra valgvaken i natt.

Men det er likevel jevnt mellom Høyre og Arbeiderpartiet i Halden, og drevne maktspillere i Arbeiderpartiet gir sikkert ikke fra seg ordførerklubba uten harde tak der alle partier i Halden kan bli trukket inn.

Arbeiderpartiets store revansj kom ikke uventet i Fredrikstad med et nesten like sensasjonelt resultat som høyreraketten i Eidsberg. Med nesten 50 prosent av stemmene bak seg kan Arbeiderpartiets ordførerkandidat Jon-Ivar Nygård trygt gå løs på oppgaven han har satt seg med å gjenreise kommunens økonomi og bygge nytt sykehjem som forlengst er tverrpolitisk utlovd i Fredrikstad.

Nesten like overbevisende er Arbeiderpartiets resultat i Sarpsborg. Det var en svært sterk prestasjon av den unge førstekandidaten Sindre Martinsen-Evje nesten å kopiere partiets store valgseier i 2007 – nå uten populære Jan Olaf Engsmyr som trekkplaster.

For valgets store taper, Fremskrittspartiet, er Hvaler kommune en eneste stor lysende trøst i mørket. Takket være en svært populær ordfører, Eivind Norman Borge, gikk partiet her til og med fram i blåsten langs Østfoldkysten i går kveld.

Men først når tautrekkingen om poster og posisjoner i en rekke andre kommuner er over, kan vi tegne et fullstendig politisk østfoldkart etter valget i 2011.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ku i møkkadam

    Halden brannvesen skriver på Twitter at de rykker ut på melding om ku i møkkadam. Den uheldige kua skal befinne seg ved Sørliveien.

  • Ingen trafikksyndere ved skolene

    Politiet i Østfold har hatt kontroller ved flere skoler i morgentimene på første skoledag. Hverken i Moss, Halden eller Sarpsborg har politiet skrevet ut forelegg eller reagert mot bilister på annen måte.