Hopp til innhold

Dramatisk redning av hest i myr

Hesten Kvikne mistet fotfestet og skled ned i et myrgrøft. Der ble den sittende fast i flere timer. Det ble en tøff kamp for å få den opp. Se video.

Hest fast i myrhull

Brannvesenet fikk en stri jobb med å få han opp.

Foto: Trond Pettersen / NRK

Heidi Linnerud var på en ridetur i Budalen i Rakkestad i Østfold lørdag morgen da hun opplevde det hun kaller alle hesteieres skrekk. At hesten havner i ei myr eller gjørmete grøft.

– Det er et dårlig utgangspunkt, fordi de ikke har fysikk til å komme seg ut, og kroppen er stor i forhold til beina, sier Linnerud.

Forsøk på å få opp hest av grøft

Hesten sto fast langsmed en gjørmete grøft, men fikk etterhvert forbena opp på kanten. Det tok likevel tre timer å få den opp.

Foto: Trond Pettersen

Hun forklarer at de skulle passere en bom på veien, da hesten skled og falt bakover ned i en grøft med gjørmete myr i bunnen. Først grov hesten kraftig med beina for å komme seg opp, men det nyttet ikke. Alle beina satt fast.

– Hesten fikk panikk, men jeg fikk roet den litt ved å holde rundt hodet.

Nå startet det som skulle bli en nesten tre timers redningsoperasjon, der brannvesenet spilte en stor rolle.

– Jeg skjønte at det ikke ville gå å komme opp uten hjelp, sier Heidi.

En venn med en firehjuling ble tilkalt for å få drahjelp opp av grøfta. Samtidig ble brannvesenet i Rakkestad varslet.

Brannvesenet fikk en stri jobb med å få han opp.

Kranbil

Brannvesenet kom etter hvert med en kranbil for å få løftet hesten ut. Men det ble en kamp mot klokka. For hesten viste tydelige tegn på å gi opp.

– To mann måtte holde hodet på hesten opp, for at ikke det også skulle synke. Jeg merket at Kvikne pustet mindre, og han var så utmattet at han ikke reagerte. Det er et tegn på at den forbereder seg på å dø, forklarer Heidi Linnerud.

Veterinær Nina Gudim i Rakkestad kom til stedet og vurderte hele tiden om det var forsvarlig å fortsette forsøkene på å få den opp.

– Hesten har store krefter, og det var ganske dramatisk. Kvikne fikk bleke slimhimmer og var ganske avkreftet. Vi følte at det hastet, sier Gudim.

Strategien var å få festet stropper under dyret, og løfte det litt etter litt. Det ble tatt ned en del mindre trær og lagt mye kvist og stokker som hesten kunne tråkke på for å hjelpe til med å komme seg opp.

Problemet var også at de aldri visste når hesten plutselig ville gjøre et forsøk på å komme seg opp, og det kunne være farlig å stå inntil for å grave rundt den.

Forbeina opp

Etter en stund fikk hesten snudd kroppen fra å stå langsmed grøfta til å få forbeina opp på kanten.

Nå fikk brannvesenet med store anstrengelser lagt stropper to steder under hesten. Da hadde det gått neste tre timer siden den falt i grøfta.

– Vi følte at det var nå eller aldri. Hesten var totalt utmattet, og jeg visste ikke hvordan det sto til med bakbeina som var nede i gjørma, sier Nina Gudim.

Hest reddet opp av myrgrøft
Foto: Trond Pettersen

Så, i et siste forsøk, løsner bakbeina fra grøfta, og hesten dras opp og blir stående på beina, til full jubel fra alle som hadde jobbet i flere timer for å få den løs.

– Den så veldig glad ut også, forteller rytter og hesteeier Heidi Linnerud.

Hun tror han vil greie seg, men Kvikne er i dag støl og sliten og går på smertestillende medisiner. Veterinæren skal følge ham opp i dagene som kommer.