NRK Meny
Normal

Dømt til å betale millionbeløp til teleselskaper

En Fredrikstad-kvinne er dømt til å betale 391.000 kroner til Telenor og 615.000 kroner til Tele2 etter at sim-kort kvinnen bestilte ble benyttet på teletorg i et afrikansk land.

NetComs morselskap TeliaSonera kjøper Tele2 Norge

Kvinnen må betale 615.000 kroner til Tele2, som eies av Telia Sonera sammen med NetCom.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I begynnelsen av mai 2013 ble det bestilt fem sim-kort fra Tele2 via selskapets nettsider. Få dager senere var kvinnen innom en forretning i Fredrikstad og kjøpte fire Telenor-abonnementer. I løpet av få dager anskaffet kvinnen ikke mindre enn 21 abonnementer fra fire ulike teleoperatører. Tele2 eies av TeliaSonera-konsernet, som i Norge er mest kjent for merkevaren NetCom.

Få dager senere ble de ni sim-kortene fra Telenor og Tele2 brukt til omfattende trafikk i Afrika. De ble benyttet til å ringe internasjonale teletorgtjenester. På få dager påløp det kostnader på 331.000 kroner på Telenor-abonnementene og 615.000 kroner på abonnementene hos Tele2.

Hevdet at kortene var stjålet

Telenor kontaktet kvinnen for å undersøke forholdet. Da forklarte hun at hun ikke oppholdt seg i Afrika og at vesken der hun oppbevarte simkortene var blitt stjålet. Både Telenor og Tele2 sperret kortene.

Etter samtalen med Telenor dro kvinnen på politistasjonen der hun meldte sim-kort fra tre ulike teleoperatører stjålet.

Kvinnen forklarte først for Tele2 at kortene hadde ligget i vesken som var stjålet. Senere meldte hun at kortene, som var bestilt på nettet, aldri var mottatt, men må ha blitt stjålet fra postkassen.

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Anmeldte venninne

I oktober samme år anmeldte Telenor kvinnen for bedrageri, men anmeldelsen ble henlagt av politiet etter bevisets stilling. Kvinnen forklarte i retten at hun i mars i år ble kjent med at simkortene var stjålet av en venninne av henne og dennes mann. Hun politianmeldte de to for tyveriet.

I slutten av forrige måned møtte kvinnen Telenor og Tele2 i Fredrikstad tingrett. Teleselskapene krevde at kvinnen betalte de påløpte utgiftene på teleabonnementene. I retten reiste teleselskapene spørsmål om hvordan kortene kunne være stjålet i Fredrikstad den ene dagen og bli tatt i bruk i Afrika dagen etter, det ble vist til at det ikke er flyforbindelse til dette stedet i Afrika som gjør dette mulig.

Kvinnen hevdet i retten at venninnen hadde erkjent tyveriet overfor henne. Hun tilbakeviste at hun ikke hadde meldt tapet av simkortene innen rimelig tid.

Ansvarlig for bruken

Fredrikstad tingrett konkluderer med at kvinnen er ansvarlig for bruken av teleabonnementene. Retten slår fast at det er kundens ansvar å holde oversikt over egne abonnementer.

Fredrikstad tingrett mener det er sannsynlig at kvinnen med viten og vilje har medvirket til at simkortene kom uvedkommende i hende. Tingretten mener det er påfallende at kvinnen anskaffet 21 sim-kort i løpet av få dager.

Fredrikstad tingrett har dømt kvinnen til å betale regningen på 331.000 kroner og i tillegg 60.000 kroner til dekning av saksomkostninger til Telenor og 615.000 kroner til dekning av Tele2s krav.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telefontrøbbel for politiet

    Tekniske problemer gjør at politiet ikke er å treffe på fellesnummeret 02800 eller direkte til operasjonssentralen. – Vi jobber med å finne feilen, sier Fredrikstads politistasjonssjef John Prestbakken til f-b.no. Prestbakken ber folk om ikke å bruke nødnummeret 112 til andre henvendelser.

  • Rydder etter bilbrann

    Ingen personer ble skadet under bilbrannen på Torsnes, opplyser politiet. Brannen oppsto under kjøring. Den brente bilen hentes snart av bergingsfolk.