NRK Meny
Normal

Dømt etter dødsulykke på arbeidsplass

En HMS-ansvarlig ved bedriften Norsk Takstol AS i Rygge er dømt til 30 dagers betinget fengsel for ikke å ha fulgt arbeidsmiljøloven i forbindelse med en dødsulykke i 2015.

Arbeidsulykke Rygge

Politiet gjennomførte undersøkelser etter dødsfallet i 2015.

Foto: BIRGER KJØLBERG / NRK

Saken fra 20. april i 2015 var oppe i Moss tingrett i forrige uke. Ulykken skjedde da to personer skulle legge tak på et lagringsstativ for takstoler, nesten seks meter over bakken på arbeidsplassen i Rygge.

Arbeidet ble utført i en hjemmesnekret arbeidskurv som var blitt heist opp av en gaffeltruck. Kurven falt ned, og en av de to arbeidstakerne fikk en alvorlig hodeskade. Mannen ble sendt til Ullevål sykehus, der han senere døde av skadene.

Fulgte ikke arbeidsmiljøloven

Tiltalte var ansvarlig for å sette i gang byggingen og var i tillegg HMS-ansvarlig i bedriften. Mannen var tiltalt for å ikke å ha utarbeidet en skriftlig instruks for arbeidet eller ha sørget for en risikovurdering av arbeidet. I retten erkjente han ikke straffskyld.

Aktor la ned påstand om 30 dagers fengsel, mens forsvareren la ned påstand om at tiltalte skulle frifinnes.

Bedriften fikk bot

I 2016 fikk bedriften Norsk Takstol AS en bot på 750.000 kroner for hendelsen, i tillegg til at de måtte utbetale 250.000 i oppreisning til de etterlatte. Føreren av trucken fikk et forelegg på 10.000 kroner.

Tiltalte ble dømt til 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år. I tillegg ble tiltalte dømt til å betale saksomkostninger til det offentlige med 5.000 kroner.

NRK har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med tiltaltes forsvarer, så det er foreløpig uklart om dommen blir anket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bastø I tilbake i drift

    Bastø Fosen melder at alle fartøy er i rute. Tidligere søndag var Bastø I ute av drift på grunn av tekniske problemer.

  • Vurderer å legge opp

    Henning Solberg skal i løpet av to uker ta en avgjørelse på om han skal fortsette rally-karrieren, skriver Smaalenenes Avis. Solberg ble nummer 19 i helgens Rally Sweden.

    Henning Solberg
    Foto: Jørn Tveter/NRK