Dømt etter dødsulykke på arbeidsplass

En HMS-ansvarlig ved bedriften Norsk Takstol AS i Rygge er dømt til 30 dagers betinget fengsel for ikke å ha fulgt arbeidsmiljøloven i forbindelse med en dødsulykke i 2015.

Arbeidsulykke Rygge

Politiet gjennomførte undersøkelser etter dødsfallet i 2015.

Foto: BIRGER KJØLBERG / NRK

Saken fra 20. april i 2015 var oppe i Moss tingrett i forrige uke. Ulykken skjedde da to personer skulle legge tak på et lagringsstativ for takstoler, nesten seks meter over bakken på arbeidsplassen i Rygge.

Arbeidet ble utført i en hjemmesnekret arbeidskurv som var blitt heist opp av en gaffeltruck. Kurven falt ned, og en av de to arbeidstakerne fikk en alvorlig hodeskade. Mannen ble sendt til Ullevål sykehus, der han senere døde av skadene.

Fulgte ikke arbeidsmiljøloven

Tiltalte var ansvarlig for å sette i gang byggingen og var i tillegg HMS-ansvarlig i bedriften. Mannen var tiltalt for å ikke å ha utarbeidet en skriftlig instruks for arbeidet eller ha sørget for en risikovurdering av arbeidet. I retten erkjente han ikke straffskyld.

Aktor la ned påstand om 30 dagers fengsel, mens forsvareren la ned påstand om at tiltalte skulle frifinnes.

Bedriften fikk bot

I 2016 fikk bedriften Norsk Takstol AS en bot på 750.000 kroner for hendelsen, i tillegg til at de måtte utbetale 250.000 i oppreisning til de etterlatte. Føreren av trucken fikk et forelegg på 10.000 kroner.

Tiltalte ble dømt til 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år. I tillegg ble tiltalte dømt til å betale saksomkostninger til det offentlige med 5.000 kroner.

NRK har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med tiltaltes forsvarer, så det er foreløpig uklart om dommen blir anket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Fengselsansatte varsler streik

  1700 medlemmer av Kriminalomsorgens Yrkesforbund vil mandag legge ned arbeidet i to timer fra kl. 11. Den politiske streiken er en protest mot at regjeringen vil legge ned sju fengselsavdelinger i Sør-Norge med totalt 150 ansatte.

  Cathedrals of Culture Halden fengsel
  Foto: Mer film/Neue Roadmovies
 • Utsetter ny politihøgskole

  Både nytt politihus og fengsel i Oslo, nytt tinghus i Drammen og nytt politihus og tinghus i Bergen haster mer enn ny Politihøgskole. Det sier statssekretær Thor Kleppen Sættem i Justisdepartementet. Politikere i Østfold har lenge jobbet for å få en ny politihøgskole lagt til Moss. Dagens høyskole på Majorstua er umoderne og trenger nye lokaler, men blir satt på vent på ubestemt tid i regjeringens forslag til statsbudsjett.

  Politihøgskolen i Oslo
  Foto: Stig Jaarvik / NRK