NRK Meny
Normal

Dømt etter dødsulykke på arbeidsplass

En HMS-ansvarlig ved bedriften Norsk Takstol AS i Rygge er dømt til 30 dagers betinget fengsel for ikke å ha fulgt arbeidsmiljøloven i forbindelse med en dødsulykke i 2015.

Arbeidsulykke Rygge

Politiet gjennomførte undersøkelser etter dødsfallet i 2015.

Foto: BIRGER KJØLBERG / NRK

Saken fra 20. april i 2015 var oppe i Moss tingrett i forrige uke. Ulykken skjedde da to personer skulle legge tak på et lagringsstativ for takstoler, nesten seks meter over bakken på arbeidsplassen i Rygge.

Arbeidet ble utført i en hjemmesnekret arbeidskurv som var blitt heist opp av en gaffeltruck. Kurven falt ned, og en av de to arbeidstakerne fikk en alvorlig hodeskade. Mannen ble sendt til Ullevål sykehus, der han senere døde av skadene.

Fulgte ikke arbeidsmiljøloven

Tiltalte var ansvarlig for å sette i gang byggingen og var i tillegg HMS-ansvarlig i bedriften. Mannen var tiltalt for å ikke å ha utarbeidet en skriftlig instruks for arbeidet eller ha sørget for en risikovurdering av arbeidet. I retten erkjente han ikke straffskyld.

Aktor la ned påstand om 30 dagers fengsel, mens forsvareren la ned påstand om at tiltalte skulle frifinnes.

Bedriften fikk bot

I 2016 fikk bedriften Norsk Takstol AS en bot på 750.000 kroner for hendelsen, i tillegg til at de måtte utbetale 250.000 i oppreisning til de etterlatte. Føreren av trucken fikk et forelegg på 10.000 kroner.

Tiltalte ble dømt til 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år. I tillegg ble tiltalte dømt til å betale saksomkostninger til det offentlige med 5.000 kroner.

NRK har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med tiltaltes forsvarer, så det er foreløpig uklart om dommen blir anket.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.