NRK Meny
Normal

Det er ditt ansvar at tallene er riktige

Selv om selvangivelsen kommer med ferdige utfylte tall, er det du alene som har ansvar for at tallene er riktige.

Selvangivelse 2015

Selvangivelsen kommer ferdig utfylt, men det er ditt ansvar at tallene faktisk er riktige.

Foto: KARINA KAUPANG JØRGENSEN / NRK

Det konstaterer advokat og medlem av Skatteklagenemnda i Skatt Øst Ane Sofie Tømmerås.

Skatteetaten opplyser at de mottar 50 millioner ulike opplysninger fra arbeidsgivere, banker, barnehager etc. som legges inn i de forhåndsutfylte selvangivelsene. Med en slik mengde data er det selvfølgelig risiko for at noe kan være feil.

Feil kan oppstå

Tømmerås forteller at det kan være ulike grunner til at det oppstår feil:

– Det kan være feil punching i datasystemet eller det kan komme feil fordi arbeidsgiver har byttet regnskapsfører eller et firma kan ha gått konkurs. Det er mye som kan skje som gjør at det kan bli feil, sier hun.

Hun sier det er viktig å gjøre folk oppmerksom på at selv om du selv ikke fyller ut eller endrer ett eneste tall i selvangivelsen din, er det du alene som fullt og helt er ansvarlig for det som står der.

Du risikerer tilleggsskatt

– Skulle det være noe feil eller mangler som medfører at du betaler for lite i skatt, er det du som får smellen med etterbetaling og tilleggsskatt, selv om du ikke har gitt noen gale opplysninger med vilje, sier hun

Tømmerås forteller at hun en rekke ganger har opplevd folk som sier de regnet med at tallene Skatteetaten selv hadde satt opp var korrekte.

Hun legger til at bruk av regnskapsfører eller revisor til selvangivelsen ikke fritar den enkelte for ansvaret om at opplysningene skal være korrekte.

– Jeg opplever også at folk går glipp av fradrag fordi de ikke sjekker, men satser på at alt er riktig forhåndsutfylt, sier advokaten.

Nettmøte med Skatt Øst

Roar Lyby

Roar Lyby fra Skatt Øst kommer svarer på spørsmål på nettmøtet her fra klokken 16.00.

Foto: Skatt Øst

Skatteetaten har laget en veiviser på internett for sjekking av selvangivelsen. Der får vi veiledning trinn for trinn hvordan vi skal sjekke om opplysningene er riktige.

Torsdag 23. april var det nettmøte her på nrk.no/ostfold der publikum fiikk besvart spørsmål om selvangivelsen av Roar Lyby fra Skatt Øst.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: