Hopp til innhold

Usikre arbeidsplasser i byggenæringen

Byggemarkedet i Østfold går ned 15 prosent neste år, tror Skanska. Oppsigelser kan ikke utelukkes.

Anleggsarbeid

Illustrasjonsfoto: Entreprenørselskapet Skanska regner med bråstopp i boligbyggingen neste år. Noe av den ledige kapasiteten kan overføres til nye oppdrag fra det offentlige, men dette er trolig ikke nok til alle.

Foto: Rainer Prang / NRK

Entreprenørselskapet Skanska regner med bråstopp i boligbyggingen neste år. Noe av den ledige kapasiteten kan overføres til nye oppdrag fra det offentlige, men dette er trolig ikke nok til alle.

Usikre arbeidsplasser

- Vi kan ikke utelukke permitteringer. Vi kan heller ikke utelukke oppsigelser hvis denne markedssituasjonen vedvarer lenge, sier kommunikasjonsdirektør i Skanska Norge, Pål P. Syse.

Entreprenørfirmaet regner med at byggeaktiviteten på landsbasis går ned med mellom fem og femten prosent neste år. Østfold er blant regionene som får den hardeste nedgangen.

Utsiktene er noe bedre i Akershus og ansatte kan bli nødt til å flytte på seg for å beholde jobben.

Ringvirkninger

Skanska har omkring 115 ansatte i Østfold og har hatt like mange underentreprenører i arbeid den siste tiden.

- Når det gjelder våre underentreprenører vil de rammes like hardt av en nedgang i aktiviteten som våre ansatte, sier Syse.

Hjelp fra statskassa

I Veidekke Østfold er de også urolige for framtiden. Noen av byggeoppdragene vil komme fra næringslivet neste år, men det viktigste området blir trolig offentlig sektor.

Ragnar Johannessen, distriktsleder i Veidekke Østfold, ser allerede at det er mye større interesse for å legge inn anbud på byggeprosjekter i kommuner og fylkeskommunen.

- Vi vet at det i forbindelse med bygging av idrettshall ved Kalnes videregående skole var ti som ga tilbud. For et år siden hadde det trolig vært maks tre som ville gi tilbud på en slik jobb, sier Johannessen.

Han sier Veidekke nå er avhengig av å få tilslag på jobber for det offentlige for å unngå kutt i bemanningen.