Borregaard stenger anlegg

Et renseanlegg ved Borregaard var den sannsynlige smittekilden for legionellautbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad i sommer, mener Folkehelseinstituttet.

Industri
Foto: Rainer Prang / NRK

Det offentliggjorde Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse i dag.

Selv om rapporten konkluderer med at Borregaard er den mest sannsynlige smittekilden, slås det også fast at det ikke er påvist sikker felles smittekilde mellom alle pasientene. All skyld dermed ikke kan plasseres på Borregaard.

VIDEO: Se hele pressekonferansen her

- Det er ikke holdepunkter for at Borregaard har opptrådd uforsvarlig, konstaterte Folkehelseinstituttet på dagens pressekonferanse.

Gjør tiltak

Borregaard fabrikker ble tidlig pekt ut som den mest sannsynlige smittekilden. Årsaken var at Folkehelseinstituttet fant identiske baktereier hos de smittede i Borregaards anlegg.

Rett etter klokken 12 tirsdag sendte Borregaard ut en pressemelding, hvor de opplyser at fabrikken iverksetter nye tiltak for bekjempelse av legionella.

- Borregaards eneste mål i denne saken er å finne de riktige løsningene knyttet til legionellaproblematikken. Vi støtter anbefalingene i rapporten, som også underbygges av Borregaards egne undersøkelser. Flere av disse tiltakene er foreslått av Borregaard og er allerede under gjennomføring, skriver administrerende direktør Per Sørlie.

I første omgang har Borregaard søkt Statens Forurensingstilsyn (SFT) om tillatelse til å stenge ett trinn av renseanlegget.

Sjekker liknende anlegg

Det samme tårnet som legionella-bakteriene ble påvist i tidligere i sommer, var i det samme tårnet som som spredte smitten i 2005. Da døde 10 mennesker av legionella.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Ingeborg Aaberge, understreker at det er nødvendig med videre forskning på legionella-smitten, og forteller at SFT nå skal være med på å undersøke liknende anlegg.

- Det er kommet frem at det er gode vekstvilkår i anleggene hos Borregaard. Ut fra et føre var-prinsipp, vil vi nå gå igjennom liknende anlegg andre steder. Vi vet at det er flere innen treforedlingsindustrien, Aaberge til NRK.

Lever farlig?

Folkehelseinstituttet peker ikke på andre konkrete smittekilder enn Borregaards renseanlegg, selv om det konkluderes med at andre smittekilder ikke kan utelukkes.

Etter to alvorlige legionellautbrudd i det samme området med såpass få års mellomrom, kan spørsmålet stilles om folk i Sarpsborg- og Fredrikstadområdet lever trygt så lenge mange spørsmål rundt smittekilde og spredning av legionella står ubesvart.

- Jeg mener folk her lever trygt. Vi har gjennomført en rekke tiltak etter 2005, og vil gjennomføre nye tiltak rettet mot biodammen nå, sier helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg til NTB.

Noen garanti for at det ikke kommer flere utbrudd kan han likevel ikke gi.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen tapte mot Stavanger

    Stjernen tapte i kveld 2-3 på hjemmebane i Fredrikstad mot Stavanger Oilers. Albin Lindgren scoret i den siste perioden for hjemmelaget til ingen nytte.

  • Trafikkulykke i Sarpsborg

    Nødetatene har rykket ut til en trafikkulykke i Roald Amundsens gate i Sarpsborg sentrum. Politiet melder på Twitter at det er to biler involvert og at en person klager over smerter etter ulykken.