NRK Meny
Normal

Boligmangel sender ofre tilbake til voldsutøver

Beboere på krisesentrene i Østfold opplever store problemer med å skaffe seg bolig etter endt opphold. For mange ender den mislykkede boligjakten med at de flytter tilbake til voldsutøveren.

Kvinner og born må sove på leikerommet på Krisesenteret.

– Hvis brukerne ikke kommer raskt ut fra krisesentrene igjen, så er det klart at da vil ikke krisesentrene være et like godt tilbud for dem som trenger det, sier Wenche Holmberg Nilsen i Norsk Krisesenterforbund.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

– Det er frustrerende for både oss og for dem. I ytterste konsekvens kan man gi opp og flytte tilbake til voldsutøver, sier daglig leder ved Krisesenteret i Indre Østfold, Kari Mette Fjeld.

– Det har vi opplevd mer enn én gang, legger hun til.

Mangelen på kommunale boliger og et presset eiendomsmarked gjør at boligmangelen blir et problem for krisesentre i hele landet.

Krisesentrene i Norge gir et tilbud til alle kvinner og deres barn som er utsatt for vold. Det finnes også noen tilbud for menn som utsettes for vold i hjemmet.

LES OGSÅ:

Stort problem i hele landet

Nå etterlyser krisesentrene større satsing på kommunale boliger.

– Det er et veldig stort problem og det har det vært i mange år. Hvis brukerne ikke kommer raskt ut fra krisesentrene igjen, så er det klart at da vil ikke krisesentrene være et like godt tilbud for dem som trenger det, sier Wenche Holmberg Nilsen i Norsk Krisesenterforbund.

Fra 1. januar 2010 ble krisesentertilbudet en lovpålagt oppgave i Norge. Loven pålegger alle kommuner i landet ansvar for å tilby sine innebyggere ett eller flere krisetiltak tilsvarende et godt utbygd krisesenter.

I Eidsberg kan ikke Krisesenteret forvente noen umiddelbar drahjelp fra kommunen med det første for å løse boligmangelen.

– Det blir ikke laget flere boliger på kort sikt. Vi har en plan om å se på det boligsosiale i kommunen over tid. Vi skal restaurere noen boliger, rive noen og etablere nye på lengre sikt, sier Eiendomssjef Knut Bergersen.

LES OGSÅ:

Frykter kriseboom ved skolestart

Gjennom sommeren har trafikken på Krisesenteret i Moss vært relativt liten og der har flere rom stått tomme. Men erfaringsmessig kommer trafikken til å øke nå.

– Når ferien er over tar mange kontakt. Det har det ofte blitt veldig fort fullt her. I fjor, etter sommeren, da tror jeg det ble helt fullt her i løpet av en uke. Pluss at vi hadde beboere som måtte overnatte midlertidig på to møterom vi har, forteller Irene Lillejord, fagansvarlig ved krisesenteret i Moss

– Nå venter vi på skolestart og håper de som trenger det tar kontakt. De kan gjerne ta kontakt nå også.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hele avlinger tapt i tørken

    – Mange bønder er hardt ramme av tørken. Det sier leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag.

    – Jeg får mange telefoner hvor bønder forteller at de frykter at mer eller mindre hele avlinga er tapt. Dette bekymrer oss, sier han. Regnbygene de siste dagene kom for sent for en del kornbønder.