NRK Meny
Normal

Bjørn i Fredrikstad-marka

...men av den helt ufarlige sorten.

Bjørn i Bjørndalen
Foto: Espen Torgersen / NRK

En to og en halv meter høy bjørn ruver i skogen i Bjørndalen(!) i Fredrikstad.

Treskjærer Jordan Anderson og Derek Wheeler jobber på spreng for å få ferdig et åtteskulpturs-prosjekt på oppdrag fra Fredrikstad kommune.

– Jeg var i Norge i april i fjor. Noen i kommunen så TV-innslaget som ble laget, og kontaktet meg for å få realisert en dyrepark i tre i skogen her, forteller Jordan Anderson.

Motorsagkunst

Han bruker motorsag når han skjærer ut de detaljerte dyrene. Bestillingen hans nå er den stående bjørnen, samt flere andre, mindre dyr.

– Jeg skal lage en bjørnebenk, og skjære ut noen fugler som skal sitte oppe i trærne. Tanken er at det skal være spennende for barn og turgåere å gå her, forteller Anderson.

Han har jobba med bjørnen i tre dager og anslår at den er en fjerdedels ferdig. Hele prosjektet er komplett i løpet av tre uker.

Amerikanske Jordan Anderson har vunnet flere priser for sine utskjæringer i tre. Nå er han i Norge for å vise frem sin kunst.

Når dyrene er ferdige skal de behandles, og skal kunne stå i skogen i fire år før de trenger en ny behandling med malerkosten.

Vær-utfordret

For Jordan Anderson og Derek Wheeler er det nå to store utfordringer; Å få dyrene til å se realistiske ut – og været.

– Det er meldt kraftig regn de neste dagene, og arbeidsforholda er absolutt ikke optimale, ler Anderson.

Selv har han ennå ikke sett noen ekte dyr i skogen, bortsett fra noen ender og gjess. Nettopp derfor tror han det blir fint for for eksempel barnehager og skoleklasser på tur.

– Allerede kommer det folk innom for å se på oss når vi jobber, og det er veldig hyggelig!

Nå håper han bare noen som ikke har hørt om prosjektet er på tur i mørket, og gjerne skvetter litt.

– Jeg ser for meg at det kommer turgåere med lommelykt, og som blir småskremte, humrer han.

Hele prosjektet skjer i anledning Friluftsåret 2015 og det anlegges en Bjørneløype i området.

Han kan forvandle en stubbe til hvilken som helst kreasjon og er verdenskjent for sitt arbeide. Nå er han i Fredrikstad og besøker sin gamlekompis, og han har tenkt til å etterlate seg en skulptur som vi kan beundre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.