NRK Meny
Normal

Denne uken kan det bli dyrt å slurve med bilbeltet

Politi over hele Europa har aksjonsuke med bilbeltekontroller. Denne uken er det ekstra risiko for å bli tatt for dem som ikke bruker bilbelte.

Manglende bilbelte

Denne uken er det ekstra risiko for å bli tatt dersom du ikke bruker bilbelte.

Foto: Aina Rødal / NRK

På dagtid, kveldstid og nattetid vil Utrykningspolitiet (UP) og lokalt politi over hele Norge følge ekstra med på om bilførere og passasjerer i både personbiler og busser bruker sikkerhetsbelte.

Men det er ikke bare norsk politi som gjennomfører slike kontroller. Deres kolleger over hele Europa har satt dette på dagsorden. Hensikten er å redusere antallet drepte og hardt skadde i trafikken.

Distriktsleder Stein-Olaf Røberg i Utrykningspolitiet i Østfold, Follo og Romerike slår fast at det fortsatt er nødvendig med bilbeltekontroller.

Fire av ti omkomne brukte ikke belte

Stein-Olaf Røberg

Distriktsleder Stein-Olaf Røberg og hans kolleger kommer til å følge ekstra godt med på om vi bruker bilbeltet denne uken.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Tallene viser at over 40 prosent av førere eller passasjerer i personbiler eller varebiler som omkom ikke brukte bilbelte, sier Røberg.

Det er gjort undersøkelser som viser at hele 97 prosent bruker bilbelte utenfor tettbygd strøk.

– Av en eller annen merkelig grunn er det forholdsvis mange som ikke bruker belte når de kjører i bynære strøk. De tror kanskje at det ikke skjer noen ulykke der, men det er jo akkurat der det ofte skjer, sier Røberg

Aksjon gir oppmerksomhet

Det europeiske samarbeidet om bilbeltekontroller fører til mye oppmerksomhet og medieomtale.

– Vi vet at bruk av bilbelte redder liv. Derfor har vi en slik samordnet aksjon for å spre informasjon og minne folk om bruke beltet, sier Røberg.

Det blir rettet ekstra oppmerksomhet mot dem som sitter i baksetet. Det gjelder både om de bruker beltet og ikke minst om mindreårige er riktig sikret.

– Vi vet at barna ofte må ha hjelp til å sikre seg. Vi sjekker at blir gjort forsvarlig når mor og far kanskje har gjort den jobben i full fart på morgenen. Mange lar barna ordne seg selv, og da spørs det om de blir riktig sikret.

Røberg tror at det slurves litt med bilbeltebruk i baksetene fordi mange biler ikke har varsling når passasjerene i baksetet ikke bruker beltet. Mange biler har så mye varsling i forsetene at det knapt er mulig å kjøre uten å bruke beltet, men mangler tilsvarende varsling i baksetet.

Påbudt også i busser

Distriktslederen minner om at det også er påbudt å bruke sikkerhetsbelte i busser der det er montert. Det gjelder både skolebusser, rutebusser og turbusser. Han varsler at det også kan bli kontroller på busser.

De som blir tatt for å ikke bruke bilbelte risikerer å måtte betale et gebyr på 1500 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: