NRK Meny
Normal

– Barn dyttes inn i kjønnsbåser

Transseksuelle Nelly får spille fotball på jentelaget, men kjønnsbåsene er fortsatt trange, mener Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Nelly Larsen

FIKK JA: Nelly Larsen kjempet for sin rett til å spille fotball med venninnene sine, selv om hun er født gutt. Nå har hun fått ja, men det er fortsatt mange områder i samfunnet som er upløyet mark.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Denne uken fortalte NRK om transseksuelle Nelly som nå får spille fotball på jentelaget, selv om 15-åringen er født gutt.

At så mange skal støtte meg, hadde jeg aldri trodd. Jeg føler meg veldig bra

Nelly Larsen

– En barriere er brutt, men hvorfor er det så fryktelig viktig å dele mennesker inn etter kjønn i alt fra barnebursdager til idrettslag? Spesielt når dette stort sett handler om å ha det moro sammen, sier Veronica K. Berglyd Olsen i sentralstyret i LLH.

– Naturen sorterer ikke

Veronica K. Berglyd Olsen

SORTERING: Veronica K. Berglyd Olsen i LLH er kritisk til at mennesker fortsatt sorteres etter kjønn i dagens samfunn, men mener det er flott at Nelly nå får spille fotball.

Foto: Amy Davis Roth

Hun sier til NRK at dette først og fremst betyr mye for Nelly, men at det er positivt at Norges fotballforbund har vært så imøtekommende. Men mye arbeid gjenstår, mener hun.

– Det at samfunnet vårt er fryktelig opptatt av kjønn, er ikke bare noe transpersoner merker. At kjønnsbåsene kan være trange, er noe svært mange opplever.

Alt er ikke svart hvitt, mener hun.

– Naturen sorterer ikke mennesker pent inn i to kjønn. Det er overlapp på alle områder, også biologisk kjønnssammensetning.

– Forbudt område

Dette er ikke kun et kvinnefenomen, mener hun.

– Også menn opplever dette – kanskje spesielt gjennom det at alt som blir sett på som feminint nærmest er forbudt område. Allerede mens man er barn blir man dyttet inn i kjønnsbåser av samfunnet.

Noe som får ringvirkninger senere i livet, sier hun.

Nelly Larsen

GLAD: Nelly Larsen har fått enorm respons etter at hun fikk klarsignal til å spille fotball med venninnene sine.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Som voksen påvirker dette både karrierevalg og karrieremuligheter. Bevissthet på at disse barrierene finnes er viktig, for vi er så vant til dem at vi ofte ikke ser dem ellers. Det er ikke bare noe som angår lesbiske, homofile, bifile og transeksuelle, men det gjelder oss alle.

Nelly spiller sin første fotballkamp i april, og hun har fått enorm respons etter at hun fikk endret loven.

– Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger. Alle har vært positive, ingen negative ennå.

Ikke minst har hun fått meldinger fra ulike mennesker.

– Alt fra transseksuelle til gamle mennesker sier jeg skal stå på. Det syns jeg er utrolig koselig. At så mange skal støtte meg, hadde jeg aldri trodd. Jeg føler meg veldig bra, for å si det sånn, smiler hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55!

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».