NRK Meny
Normal

Arbeidsulykke havner i retten

Mossebedriften Rockwool vedtar ikke et forelegg på en halv million kroner etter en ulykke i mars i fjor.

Rockwool, Moss

Mossebedriften Rockwool i Moss har ikke vedtatt forelegget på en halv million kroner.

Foto: Petter Larsson / NRK

En av bedriftens ansatte pådro seg i mars en hjernerystelse etter at han snublet i søppel på gulvet og falt mot en maskin, slik at han besvimte og ble sykmeldt i to uker. Mannen skal ikke ha sett søppelet grunnet dårlige lysforhold.

Ifølge siktelsen skal flere arbeidstakere ha klaget over dårlige lysforhold i rundt to uker.

– På tross av at dette var tatt opp med bas, leder og verneombud, var lysforholdene ikke utbedret på ulykkestidspunktet, står det i siktelsen.

– Det var problemer med lys i det området i en periode, bekrefter fabrikksjef Erik Ølstad.

LES OGSÅ:

– Det var litt spesielle pærer

Fabrikksjefen sier saken ender i retten, da selskapet mener at reaksjonen ikke stemmer med virkeligheten.

– Lysforholdene ble rettet opp med en gang etter ulykken. Det tok kanskje en uke. Det er viktig for oss å påpeke at lysforholdene skyldtes et strømbrudd. Det var ikke vanlige pærer som ble brukt der. Det var litt spesielle pærer, sier Ølstad.

I tillegg til dette, mener politiet at bedriften skal straffes for ikke å ha meldt ifra om ulykken – hverken til politiet eller Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet skal ha fått melding om ulykken fra foretakets bedriftslege tre uker etter ulykken. Politiet ble først varslet fem uker etter hendelsen. Og det skal ha skjedd etter pålegg fra Arbeidstilsynet.

– Vi ønsker frifinnelse på den delen som omhandler skaden. Når det gjelder sene rapporter, så er det vanskelig å se hva som vektlegges i retten. Vi ønsker jo at vår vurdering var den riktige, sier Ølstad.

Saken er berammet for Moss tingrett i januar 2015.

Ble kåret til årets IA-bedrift

Mossebedriften fikk for øvrig årets Inkluderende Arbeid-pris i Østfold på HMS-konferansen i Sarpsborg onsdag.

I juryens begrunnelse for prisen ble det lagt vekt på bedriftens tilbud om «myk oppstart» etter sykdom, trening i arbeidstiden og støtte til arbeidstakere som driver med helsefremmende aktiviteter.

Rockwool har tidligere blitt nominert og roses for målrettet arbeid og svært lavt sykefravær over tid.

– Vi har over mange år jobbet aktivt for å få en godt tilrettelagt arbeidsplass. Vi kan bli flinkere, men vi jobber systematisk med å være trygge på å ha medarbeidere som er friske og raske, sier Ølstad

Han opplyser at de har et stabilt sykefravær på 3,5-4 prosent. Det legemeldte sykefraværet ligger på to prosent.

Rundt 130–140 personer jobber ved bedriften i Moss.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Prøvde å skalle ned vakt

    Politiet rykket ut til to voldshendelser i Moss sentrum i natt. En gjest på et utested i Storgata har forsøkt å skalle ned en ordensvakt på stedet, og ble innbrakt til arresten. En time senere fikk de en melding om to som sloss på et utested i Storgata, og politiet opplyser på Twitter at de bortviste begge slåsskjempene fra stedet.

  • Pizza fylte huset med røyk

    Søndag morgen rykket politiet ut etter at de fikk melding fra nabo om en brannalarm fra en annen bolig. Da politiet fikk tatt seg inn i huset som var røykfylt måtte de vekke en beboer som sov. De fant også en godt svidd pizza i en komfyr. Både beboerne og politifolkene fikk i seg litt røyk og ble sjekket av ambulansefolkene på stedet.