NRK Meny
Normal

Arbeidstilsynet stopper maratonvakt

Halden kommune får ikke lov til ha 13 timers-vakter for sykepleierne.

Lene Saetreng Johansen, Anita Fagerlie og Elisabeth Stø er sykepleiere i Halden kommune.

Lene Saetreng Johansen, Anita Fagerlie og Elisabeth Stø er sykepleiere i Halden kommune. - Vi frykter vi skal gjøre en feil fordi vi blir slitne, sier de. Nå får ikke kommunen lov til å fortsette med 13 timers-vakter.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Arbeidstilsynet vil ikke gi dispensasjon til Halden kommunen om 13-timers vakter for sykepleierne.

Den nye vaktordningen, som ble innført tidligere denne måneden, har vært gjenstand for hard kritikk fra de ansatte.

Til NRK har flere tillitsvalgte sagt at 13 timers-vaktene i helgene går på helsa løs , og at de frykter kvaliteten på arbeidet blir forringet.

Lene Saetreng Johansen, én av sykepleierne som har stått frem, er svært lettet over Arbeidstilsynets avgjørelse.

– Jeg er veldig, veldig glad. Og overrasket. Vi visste jo egentlig ikke hva som kom til å skje. Uansett er dette veldig gledelig, også for alle andre helsearbeidere i Halden, sier Johansen til NRK.

Må studere svaret

Arbeidstilsynet har vurdert saken etter at kommunen ba om dispensasjon, og fredag ettermiddag siden mottok rådmann i Halden, Per Egil Pedersen, avslaget.

– Slik jeg forstår det har vi fått avslag. Men vi må sette oss grundigere inn i dette, før vi kommenterer saken nærmere, sier Pedersen til NRK.

LES: - Kan ikke øke bemanningen

Blandede følelser

Sykepleierforbundet i Østfold har også tidligere kritisert vaktordningen. Leder av fagforbundet i Halden, Kristi Rørmyr, tar i mot nyheten med blandede følelser.

- På en måte er det jo godt å ha rett. Men det er viktig å huske at det er 600 ansatte som blir rammet. Nå må kommunen få en ny, lovlig turnus på plass, og det blir et problem rett før sommerferien, sier Kirsti Rørmyr.

Også sykepleier Lene Saetreng Johansen er spent på hva kommunen nå foretar seg.

- Hvilke løsninger de velger blir spennende å følge med på, sier hun.

SE I NETT-TV:

Video nsps_upload_2009_6_18_18_13_7_1454.jpg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.