NRK Meny
Normal

Aksjon Skolestart startet igjen i dag

Den første av to uker med kontrolldager i årets Aksjon Skolestart nærmer seg slutten. UP og Statens vegvesen har sjekket bilbruken ved skoler i fire Østfoldbyer i dag. Alle skoler får besøk i løpet av aksjonen.

Kontroll skolevei Borgen
Foto: Kathrine Brønn / NRK

– De er jo stressa, forteller Per Marius Thorbjørnsen i UP om foreldre som kjører sine barn til og fra skolen.

– De har dårlig tid på morgenen, og da kan det skje veldig mye. Her ved Borgen skole har vi fått mange klager, både på fart og den droppsonen som er her. Det skjer trafikkfarlige situasjoner. Akkurat i dag har folk kjørt veldig pent, så det er vi glade for.

Gjerne flere kontroller

– Det er bra med slike kontroller, mener Magnus Thon. Han har tatt med sønnen Martin til fots på sin første skoledag.

– Men de burde kanskje gjort det enda litt oftere rundt skoleveien. Jeg ser mye hard kjøring. Det hjelper mye med fartshumper.

Skolevei Borgen

Gjerne litt kontroller ellers om året også, mener Magnus Thon, som bruker beina sammen med sønnen Martin på vei til første skoledag.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Martin skal ikke være avhengig av foreldreskyss til skolen, sier pappa.

– Han kommer til å gå. Og sykle når han blir stor nok, hehe.

To uker lang aksjon

Det har vært kontroller i Fredrikstad, Halden og Moss i tillegg til kontrollene ved Borgen barneskole og Sandbakken barne- og ungdomsskole i Sarpsborg i dag. I løpet av årets to uker lange Aksjon Skolevei skal alle barneskoler i Østfold få besøk. Og det hjelper, i hvert fall litt, at politiet er på plass, tror Thorbjørnsen.

Vi klarer i hvert fall på kort sikt å få bilistene til å kjøre forsvarlig. Men det man ikke opplever hele tiden glemmer man litt. Det er bra at vi får vært mye ute nå, sier Thorbjørnsen.

Rektor Pål Beckstrøm, Borgen barneskole

Det er bra for både psykisk og fysisk helse å gå til og fra skolen, mener rektor Pål Backstrøm på Sandbakken barne- og ungdomsskole i Sarpsborg.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Rektor Pål Backstrøm på Sandbakken sier det er veldig viktig med fokus på trafikksikkerhet. Det er mange nye som begynner på skolen, og mye ekstra trafikk de første skoledagene.

La gjerne barna gå

– Vi har nok problemer vi også. Men vi har fått en fin droppsone på Sandbakken nå, som gjør at tryggheten er ivaretatt. Det er stor trafikk på veien til skolen.

Her på Sandbakken er det også veldig mange som går til skolen, legger Backstrøm til.

– Vi har fine gangveier og en undergang. Og barna liker å gå til skolen. Vi kjenner helseeffekten av det å gå, og så er det det sosiale ved å gå til skolen sammen. Så foreldre kan godt la være å kjøre barna til og fra.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vådeskudd i politigarasje

    Politiet har varslet Politidirektoratet om et vådeskudd avfyrt i politiets garasjeanlegg i Halden. Hendelsen skjedde en natt i slutten av april, da en politimann skulle pakke bort sin mp5. Politimannen sto mellom to politibiler da det skarpe skuddet gikk av i betonggulvet mellom bilene. Ingen ble skadet i hendelsen.