NRK Meny
Normal

Fakkeltog og folkemøte mot Oslofjord-bro

I kveld mobiliseres det til fakkeltog etterfulgt av et folkemøte i Moss. Det er motstandere mot planene om en bro mellom Jeløy og Horten som ønsker fokus på følgene av en bro over Oslofjorden.

Mulig hengebru mellom Jeløy og Horten

Slik kan den nye broen mellom Jeløy og Horten bli seende ut.

Foto: SWECO

«Aksjon Nei til fjordkrysning via Jeløy» inviterer til folkemøte på Kirkeparken videregående skole i kveld.

– Vi er klare på hva vi ønsker å oppnå med å invitere folk, Statens vegvesen og ikke minst politikerne til storsamling, sier en av aksjonistene, Jørn Roald Wille.

Han advarer mot følgende ved å bygge en bro fra Horten til Jeløy, både de visuelle resultatene og støyen som følger med.

– Vi kommer nesten ikke til å se Gullholmen vi kommer til å se en kunstig øy og et enormt brospenn, sier Wille. – Fokuset vårt er Moss. Hva er bra for Moss? Det er det vi tenker på.

Ønsker å frede Mosseskogen

Forslaget om bro over fjorden, tunnel under Jeløy og bro eller tunnel over Mossesundet til Mosseskogen er møtt med skepsis i Mosseskogen.

– Vi har arbeidet i mange år for å frede dette området her. Det er fullt av fornminner, Kongeveien er en del av det, sier Monica Skeide Glad i Mosseskogen Vel.

Hun synes det føles veldig håpløst å gå fra å arbeide for verne området til å måtte redde skogen fra en motorvei.

1000 fakler i gågaten?

Før kveldens folkemøte innbyr Natur og Ungdom i Moss til fakkeltog i gågaten. Eirin Ronæs og Hilde Eriksen har ambisjoner om at det skal være tent 1000 fakler i Moss sentrum.

Ordfører Tage Pettersen i Moss er klar på hva han ønsker: En ny forbindelse mellom Horten og Moss må gå i tunnel.

– Denne tunnelen ønsker vi å koble på den nye tunnelen for riksvei 19 i en underjordisk trafikkmaskin, sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Ingrid Willoch er død

  Høyrepolitiker Ingrid Willoch er død. Det skriver Fredriksstad Blad. Willoch satt på Stortinget fra 1981 til 1993, og har vært vareordfører i Fredrikstad

  Ingrid Willoch var gift med Georg Apenes som døde i fjor.

  Ingrid Willoch
  Foto: Anne Ognedal / NRK
 • Østfoldbanen minst populær i Norge

  Pendlertogene fra Oslo til Ski, Moss og Mysen er de minst populære toglinjene i landet, viser en ny kundeundersøkelse NSB har gjort. Aftenposten skriver at de tre linjene på Østfoldbanen fikk desidert lavest poengsum.

  Kaos på Østfoldbanen
  Foto: Stephan Reis