Vinterdekk er ikke det beste når vannet flyter

Regnet har fosset ned i det siste. De fleste av oss har vinterdekk på bilen. Det er ikke nødvendigvis noen god kombinasjon, skal vi tro ekspertene.

Created by InfoDispatcher

Se TV-reportasjen om risiko for vannplaning. Foto: PETTER LARSSON / NRK

Vinterdekk er rett og slett ikke beregnet på veier med mye vann, ifølge fagfolk. Derfor er det viktig å redusere farten når det kommer godt med regn, slik som det har gjort det siste døgnet.

Det kan skje alvorlige ulykker

Det er mye vann i veibanen mange steder. Det kan føre til vannplaning. Ved vannplaning mister dekkene kontakten med veibanen, bilen «flyter» oppå vannet som ligger på veien. I verste fall fyker den ut av veien, treffer en møtende bil front mot front eller meier ned en fotgjenger.

Ola Evensen

Ola Evensen er fagansvarlig trafikk ved Østfold politidistrikt.

Foto: Petter Larsson / NRK

–Vannplaning kan føre til ulykker. Det er klart det er avhengig av hvilken hastighet man kjører og andre forhold, men konsekvensene kan bli fatale, sier fagansvarlig for trafikk ved Østfold politidistrikt Ola Evensen.

Sommerdekk kan være best

Med mye vann på veiene er faktisk sommerdekk best egnet.

– De har bedre dreneringsevne, de leder vann bort, sier avdelingsleder John Vegard Skistad ved dekkfirmaet Bodahl Johansen i Fredrikstad.

Han trekker paralleller til fjellvettreglene:

– Det blir litt som å gå på ski: Lytt til erfarne gummifolk ...

Viktig å ratte riktig

Ola Evensen mener den beste måten å forebygge planing på er å avpasse farten. Men hvis ulykken først er ute, råder han folk til ikke å dreie på rattet.

– Dersom man svinger på rattet risikerer man å få snurring når man får tilbake veigrepet. Det er viktig å prøve å holde retning på dekkene i kjøreretningen, er rådet fra politimannen.