NRK Meny
Normal

Advarer mot å ferdes på utrygg is

DNT Vansjø advarer mot å gå på isen i området hvor en mann omkom søndag.

Langvarig kulde betyr ikke at isen er sikker. Men skal du likevel ut på frosne vann - MÅ du ha med deg riktig utstyr.

Brannvesen advarer mot is

Søndag omkom en mann etter å ha gått gjennom isen ved Tømmerøya i Vansjø.

Mannen ble funnet livløs i en råk i Vansjø etter varsel fra forbipasserende.

Nå understreker Svein Kåre Aas i Den norske turistforening at folk må ferdes forsiktig på isen. Se etter åpne råker, oppfordrer han.

– Vansjøisen er aldri trygg over hele. I områdene mellom østre og vestre Vansjø er det som regel usikkert eller åpent vann, sier Aas.

I de trange partiene mellom østre og vestre Vansjø er det bevegelse i vannet som kan skape åpne partier på kort tid.

– Gå helst sammen med folk. Vær utstyrt med ispigger og redningsline og en sekk som er riktig pakket. Sjekk isen jevnlig, råder Aas.

– Fort gjort å bli motløs

Rune Larsen, brannvesenet Moss

Rune Larsen, leder for beredskap i Mosseregionen brannvesen.

Foto: Tomas Berger/NRK

I dag gjennomførte også brannvesenet en øvelse på Krapfoss i Moss med en mann som hadde gått gjennom isen. Også beskjeden derfra er klar:

Du må ikke la deg lure. Langvarig kulde betyr ikke nødvendigvis tykk is.

– Vi ønsker at man skal bruke kjentfolk på stedet til å fortelle noe om strømforhold og oppkommet, og hvor man kan gå ut for å ferdes på en sikker måte, sier Rune Larsen, leder for beredskap i Mosseregionen brannvesen.

Underbrannmester Ronald Thorvaldsen fikk den kalde jobben med å plaske i vannet i dag. Han sier at det er fort gjort å bli motløs når man først har gått gjennom isen.

– Man får en følelse av å være utilstrekkelig. Man bli veldig fort kald, så man slutter å tenke. Samtidig sliter man og bruker utrolig mye krefter. Det er fort gjort å bli motløs.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter med dobbeltdekker-beslutning

    Jernbanedirektoratet kommer ikke til å avgjøre om det skal satses på dobbeltdekkere på Østfoldbanen før til høsten. Det bekrefter direktoratet i dag. Årsaken er at man mangler oversikt over hva det vil koste å utbedre Østfoldbanen for toetasjes tog.

  • Vil ikke utsette Østfoldbanen

    Politikerne i Østfold fylkeskommune protesterer mot en utsettelse av InterCity-utbyggingen på Østfoldbanen. Det ble klart i fylkestingsmøtet i går. De forventer, som et minimum, at strekningene gjennom byene følger den framdriftsplanen Stortinget la opp til.