NRK Meny
Normal

Nå får han gå på skole

17 år gamle Abdirahman ble nektet å gå på skole, nå får han lov.

Abdirahman Yasin Baruud

SKOLELØSNING: Abdirahman Yasin Baruud (t.v.) er sikret midlertidig skolegang takket være blant andre Spydeberg-ordføreren.

Foto: Anne Ognedal

– Det er en veldig gledelig melding nå fra Delta (selskapet som står for undervisningen til barna fra Spydeberg mottak, journ.anm.) om at han får nyte glede av undervisning så lenge det er kapasitet i den gruppa som kommer fra Spydeberg, sier kommunens ordfører Knut Espeland (KrF) til NRK.

I januar meldte NRK at Abdirahman Yasin Baruud mistet retten til å gå på skole da han fikk endelig avslag på asylsøknaden sin i fjor sommer. Samtidig kan han ikke sendes tilbake til hjemlandet Etiopia.

– Gratis for kommunen

Den siste tiden har ordføreren og kommunen jobbet for å finne en løsning slik at 17-åringen likevel får et undervisningstilbud, og nå har de altså fått på plass en avtale.

– Fra Nybøle (Spydeberg mottak, journ.anm.) er det nå 33 elever som går på Delta, det er kapasitet til 40. Det betyr at så lenge det ikke er flere enn 39 asylsøkere ved mottaket som har rett på utdanning så kan han få være med, sier Espeland.

Knut Espeland

LOVENDRING: Ordfører i Spydeberg, Knut Espeland (KrF), sier det er gledelig med en midlertidig avtale. Han ønsker likevel at saken løftes på nasjonalt nivå for å få til en permanent løsning.

Foto: Tomas Berger / NRK

En av utfordringene har vært at den statlige støtten til Baruuds skolegang forsvant da han fikk avslag på asylsøknaden sin i fjor sommer.

Spydeberg kommune har ikke hatt mulighet til å betale de 3150 kronene det koster å finansiere undervisningen selv, men denne løsningen belaster ikke kommunens budsjett.

– Dette har selvfølgelig kostet litt tid for de involverte med tanke på å få formalitetene på plass, men Delta har vært veldig fleksible og åpnet dørene, sier Espeland.

Ber om lovendring

Og ordføreren forteller at Abdirahman Yasin Baruud er fornøyd med den siste utviklingen i saken.

– Han stortrives og gleder seg hver dag. Han føler virkelig at han nå er tilbake og kan bygge seg en fremtid, men lever selvfølgelig i usikkerhet rundt hvor denne fremtiden vil bli.

Men løsningen er bare midlertidig, og Espeland mener derfor at saken må løftes opp på nasjonalt nivå.

– Det må ses på muligheten til å få en lovendring sånn at mindreårige asylsøkere som har fått endelig avslag – men er ikke-returnerbare – får rett til skolegang i ventetiden i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. I tillegg ble en mann i Moss satt i drukkenskapsarresten etter å ha utført skadeverk på en eiendom. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.

  • Omkom i brann i Fredrikstad

    En person er bekreftet omkommet etter en brann i en leilighet på Lisleby i Fredrikstad. Sju personer er sendt til legevakt for sjekk. Politiet fikk melding om brannen like etter klokken 04 natt til søndag.

    Laster Twitter-innhold