NRK Meny
Normal

«Smellfeit gris» i mobbediskusjon

Sofie Tømmerås Lyshagen (21) ble kalt hore, gris, feit og ekkel på ungdomsskolen. I dag møtte hun kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for å diskutere mobbing.

Torbjørn Røe Isaksen og Sofie Tømmerås Lyshagen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Sofie Tømmerås Lyshagen møttes i dag for å diskutere mobbing.

Foto: Privat

«... Fra 9-10.klasse tok jeg sminkekurs, trente to ganger daglig og gikk fra 79 kg til 49. Fyfader. Det var helseskadelig. ... Men! Nå likte alle meg. Litt utringnig, sminke, rettetang og tynn midje. Og jeg var populær!! Hurra!...».

Slik beskriver 21 år gamle Sofie Tømmerås Lyshagen deler av tiden sin på ungdomsskolen. Onsdag publiserte hun et innlegg på bloggen sin, og tok et knallhardt oppgjør mot mobberne.

I dag møtte hun kunnskapsministeren hos TV2.

– Jeg håper han våknet litt opp og ser hvor ille problemet er. Det har vært mobbing i alle generasjoner, men jeg håper vi kan ta vare på den kommende generasjonen enda bedre, slik at de slipper å oppleve dette, sier hun til NRK etter møtet.

Fremskynder mobberapport

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Frp) fortalte i studio at mobbetallene i Norge fremdeles er urovekkende høye, men at målet burde være en nullvisjon på mobbing.

– Men foreløpig er vi langt unna, sa han.

Isaksen viste videre til Djupedalutvalget, som skal se nærmere på hva som må til for å bedre skolemiljøet og redusere mobbingen.

Utvalget ledes av fylkesmann i Aust-Agder Øystein Djupedal og skal levere en rapport til påske.

– Ministeren sa at de skulle fremskynde møtet hvor de skulle evaluere mobbeprogrammene på skolen, og legge en slagplan for hvordan man skal bekjempe mobbing i skolen. Det er jeg veldig fornøyd med, forteller Lyshagen.

– Vi er veldig utålmodige etter å få den. Vi skal endevende hele anti-mobbepolitikken vår for å se hva vi kan gjøre bedre enn i dag, sa Røe Isaksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sofie Tømmerås Lyshagen

Disse bildene la Sofie ut på bloggen sin onsdag. Til bildet til venstre valgte hun selv bildeteksten: «Her ligger grisen, halvveis druknet»

Foto: Privat

«Se på den griserævva!!!»

I tillegg til å blogge er Sofie Tømmerås Lyshagen også sterkt engasjert i politikken som lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Østfold.

Hun valgte å publisere innlegget om sin tid som mobbeoffer for å balansere bildet av livet hennes som «rosa og perfekt».

«Jeg husker godt at i matpausen, ropte en gutt "GRIS!!" og kastet to skiver med skinke i annsiktet mitt. Rett etterpå dro de ned buksen min når jeg skulle levere en prøve ved kateteret. Den dagen hadde jeg en blå truse (heldigvis), men denne gangen valgte de å rope også.. "se på den griserævva!!!"», er blant de brutalt ærlige tingene hun valgte å skrive om.

– Jeg følte at det var på tide å åpne opp og være helt ærlig. Livet er ikke perfekt, det er ikke noe glansbilde. Det er veldig mange som har kjent seg igjen i det jeg har skrevet, og det synes jeg er veldig vondt. Det skal ikke være sånn. Men det er også flere som har funnet styrke i blogginnlegget, og det setter jeg pris på, forteller hun.

Netthets

Sofie Tømmerås Lyshagen

Sofie Tømmerås Lyshagen er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet.

Foto: Tor Lindseth

Selv om hun har fått svært mange støttemeldinger, har hun også på nytt opplevd mobbing etter at hun publiserte innlegget onsdag.

Men denne gangen var det ikke jevnaldrene ungdommer som ropte stygge ord til henne - og det ble ikke gjort ansikt til ansikt.

– Dessverre er det slik at flere voksne også mobber, spesielt på nett. Jeg fikk utrolig mange flotte kommentarer på blogginnlegget, men ironisk nok var det voksne mennesker som, med fullt navn, mobbet og sendte meldinger som ikke var hyggelige, sier hun til NRK.

Røe Isaksen: – De burde skamme seg

Lyshagen er klar på at det ikke bare er på skolene problemet, og løsningen, på mobbingen ligger. Alle må ta et ansvar, sier hun.

– Hvis man sitter rundt kjøkkenbordet og snakker stygt om en person, og barna hører det, så blir det helt feil. Da går barnet videre i god tro om at dette er greit, og det er det ikke. Alle må gå i seg selv. Det er mobbing i hele samfunnet.

21-åringen fortalte om netthetsen også i studio hos TV2. Det fikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å reagere sterkt.

– Jeg er utrolig enig med Sofie i at voksne folk har et ansvar. Og det gjelder ikke bare læreren, eller rektoren, de som er på skolen. Det gjelder også de som sitter og hører på nå og alle andre. Noen av de kommentarene som man ser på nettsider, som voksne skriver… De burde skamme seg, det er helt utrolig at voksne mennesker klarer å skrive noe sånt, sa han til kanalen.

Lyshagen forteller til NRK at noen av dem som har mobbet henne har valgt å si unnskyld.

– Men så er det noen som ikke har sagt noen ting. Det kan hende de skammer seg. Jeg håper de har blitt voksne og skjønner at det ikke var riktig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: