Hopp til innhold

– Jeg vil gjerne bli kalt «hen»

Neste uke blir det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» tatt inn i det svenske språket. Norge bør følge etter, mener transseksuelle Nelly Larsen.

Nelly Larsen

SPENNENDE: Transseksuelle Nelly Larsen synes ordet hen er spennende og synes det burde bli mer utbredt i Norge også. Nå innfører svenskene ordet i ordbøkene sine.

Foto: Anette Torjusen / NRK

«Hen» blir tatt inn i den neste utgaven av den svenske ordboken Svenska Akademiens Ordlista, som kommer ut neste uke.

Jeg ser på det som positivt å være annerledes

Nelly Larsen

– Vi har fulgt ordets utvikling i fem år, og det er ingen døgnflue. Det blir bare mer og mer etablert, sa sjefredaktør for ordboken, Sven-Göran Malmgren, da det i fjor sommer ble kjent at «hen» skulle tas med i ordboken.

– Spennende ord

I mars skrev NRK om transeksuelle Nelly Larsen (15) som ikke fikk spille fotball med venninnene sine, fordi hun er født som gutt.

Fotballforbundet snudde og Nelly ble historisk. Torsdag neste uke spiller hun sin første kamp for jentelaget sitt i Mysen.

Hun mener «hen» bør bli en del av det norske språket også.

– Ordet virker spennende. Jeg syns definitivt at «hen» bør bli mer utbredt i Norge, slik at det kan bli en blanding.

Selv har hun opplevd å bli kalt «den» og har kjempet en lang kamp siden hun som 13-åring bestemte seg for å fortelle venner og familie at hun er en jente fanget i en gutts kropp. Helt siden hun var liten har hun følt seg annerledes.

– Jeg var 11 år da jeg forsto at jeg ikke var som alle andre. Jeg likte kjoler, å sminke meg og følte meg som en jente, fortalte hun til NRK i mars.

I 2012 skiftet hun offisielt navn fra Markus til Nelly, men det har ikke bare vært enkelt. Hun ble kalt for «den», ikke han eller henne.

– Langt igjen

Selv hadde hun ikke følt seg krenket av å bli kalt «hen».

– Jeg ville definitivt blitt glad hvis noen hadde kalt meg «hen». Jeg ser på det som positivt å være annerledes. Jeg liker mennesker som «blender» seg ut. Forandring fryder, sier hun.

I Norge er det trolig langt fram til «hen» står i ordboka. I dag står det på ventelista sammen med mange andre ord som ikke har nådd opp, men som godt kan tenkes å bli vanligere etter hvert.

– Vi har ennå god tid til å vurdere om det er kommet godt nok inn i det norske språket før 2017, når en ny, stor ordbok kommer på nett. Da snakker vi om tilstrekkelig og relevant bruk i allmennspråket, og ikke bare omtale i norske medier som et fenomen i Sverige, sier Petter Henriksen i Kunnskapsforlaget.