I fjor var bare litt over 4 prosent av det norske landbruket økologisk, og dermed langt unna regjeringens målsetting om 15 prosent innen 2020.
I norske butikker blir økologiske matvarer kastet fordi kundene ikke er interessert.
– Vi måtte kaste økologisk melk, sier Torstein Hansen som er butikksjef ved Rema 1000 i Råde.
– Men jeg er positiv til økologisk mat og vil gjerne selge mer av det, sier han.
LYD:
LES: Berre en prosent økologisk mat
Omsetter 1 prosent økologisk mat
Regjeringa er milevis unna målet sitt om økologisk landbruk. Innen 2020 skal 15 prosent av landbruksarealet og omsetningen av norske landbruksprodukter være økologisk. I dag er omsetningen på rundt en prosent.
Stig Gammelsrød er bonde i Råde. Han la om sin drift på melk for noen år siden – med store forventninger.
– Det var et marked som da var på oppadgående. Det var politiske signaler om et ønske om mer økologiske produkter. Det var hovedgrunnen til at vi la om. Markedet var der, sier han.
LES OGSÅ:
Produserer nok – men forbrukerne må følge etter
Hvis han nå skal kunne fortsette med økologisk produksjon må situasjonen endre seg.
– Jeg tror at den største utfordringen der er at forbruket er for lavt. Produksjonen er stor nok.
– Folk prioriterer pris foran produksjonsform, forteller Nina Sundqvist i kjøttkonsernet Nortura.
Hun sier etterspørselen både fra private forbrukere og store husholdninger er for liten til å ha et fullverdig tilbud. Nortura taper i dag penger på sine økologiske produkter.
– Vi har ikke problem med å produsere nok økologiske råvarer. Hovedutfordringa vår er å få økologiske produkter opp i handlekurvene og inn i kjøleskapet til folk, sier hun.