Hopp til innhold

– Tinte kyllingkjøttet i håndvasken

Halvparten av alle nordmenn stoler ikke på at norske spisesteder følger lover og regler. I helgen ble det avdekket svært uhygieniske forhold ved flere spisesteder i Østfold.

Nordmenn er minst fornøyd med sine spise- og drikkesteder, sammenliknet med andre europeiske land. Halvparten stoler ikke på at norske utesteder følger lover og regler.

Det viser en ny undersøkelse som Forbrukerrådet presenterer.

– Nedslående resultater

Lørdag kveld og natt til søndag gjennomførte politiet, i samarbeid med flere andre offentlige etater, en omfattende aksjon mot serveringsbransjen i Fredrikstad og Sarpsborg.

Mattilsynet omtaler resultatene etter kontrollen som nedslående. Alle spisestedene hadde avvik i forhold til regelverket.

– Det var faktisk verre en jeg fryktet på forhånd, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Jorunn Aasgaard Grini, til NRK.no.

Hos et av spisestedene, Comviet i Sarpsborg, fant Mattilsynet blant annet kylling som lå til tining i en håndvask. Det var heller ingen muligheter for de ansatte til å vaske seg på hendene.

Spisestedet ble umiddelbart stengt.

– Sjokkert

– Jeg blir sjokkert over at det fortsatt er noen som tiner kylling i en håndvask. Det er rett og slett svært uhygienisk. Det kan være bakterier i vasken som smitter over på kyllingen, som igjen fører til at vi som spiser det blir syke, sier Aasgaard Grini.

Eierne av spisestedet ønsker ikke å uttale seg til NRK.no.

I Sarpsborg ble åtte serveringssteder kontrollert. Alle fikk anmerkninger av Mattilsynet. Aasgaard Grini er skuffet, siden det ikke er første gang Mattilsynet gjennomfører en slik aksjon mot bransjen.

– Det er nedslående at virksomhetene ikke har lært seg å håndtere maten på riktig måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stengt

Spisestedet ble stengt av mattilsynet - selv skylder de på sykdom.

Foto: Håvard Wien / NRK

Vurderer smilefjes-ordning

Det er myndighetene i EU og Norge, i tillegg til flere forbrukerorganisasjoner, som står bak den nye undersøkelsen.

47, 4 prosent av de spurte har ikke tillit til at norske spisesteder respekterer regler som beskyttet kunden. Det europeiske gjennomsnittet er 13 prosent.

– Vi reagerer særlig på at nesten halvparten av de spurte ikke har tillit til at regelverket overholdes, sier Serine Lomeland Jacobsen, rådgiver i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet ønsker nå å revurdere smilefjesordning på norske restauranter.

Mattilsynets funn hos Comviet:

  • Uhygienisk håndtering av kyllingkjøtt. Oppbevart direkte i håndvask og i romtemperatur. (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
  • Ikke mulig å foreta korrekt håndvask, siden den var full av kylling
  • Ikke tilfredsstillende oppvaskmuligheter, ikke oppvaskmaskin og varmtvannet holdt for lav temperatur.
  • Fulle frysebokser og fryseskap med umerkede kjøttvarer, usikker opprinnelse på disse varene.
  • Kjølerommet holdt for høy temperatur og mye varer plassert direkte på gulvet.
Aksjon i Sarpsborg

Kjølerommet holdt for høy temperatur og mye varer plassert direkte på gulvet.

Foto: Mattilsynet

Slik vurderte Mattilsynet de andre spisestedene:

Grålum Pizza og Grill:

  • Bare mindre anmerkninger, litt høy kjøletemperatur på en garnityrkjøler.

Tanken Pizza og Grill:

  • Dårlig renhold, orden og vedlikehold
  • Feil oppbevaring/oppvarming/nedkjøling av kebabkjøtt (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)

Lykkens Mathus:

  • Kjøtt oppbevart i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
  • Dårlig renhold, orden og vedlikehold

Campino gatekjøkken:

  • Dårlig renhold, orden og vedlikehold
  • Tining av kjøttvarer i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
  • Kjøtt og ost oppbevart direkte i skitne transportkasser.

Torino Pizza og Kebab:

  • Omsetningsforbud på kylling oppbevart i romtemperatur uten merking.
  • Beslaglagt kylling i fryser – inntil tilfredsstillende dokumentasjon foreligger (hvis ikke må den destrueres)
  • Oppbevaring av kjøtt i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)

Butt Bistro:

  • Kokt ris oppbevart i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
  • Manglende merking av noen kjøttvarer.

La Grotta:

  • Kjøtt, kjøttretter og saus oppbevart i romtemperatur – omsetningsforbud
  • Ikke skille mellom ren og uren sone på kjøkken. Kjøtt og grønnsaker ble skåret opp på samme benk som de satte skitten oppvask (Store muligheter for å forurense næringsmidlene fra skitten oppvask).
  • Kjøkkenet er for lite i forhold til det antall gjester som kan bespises der på en gang kombinert med manglende rutiner.

Nellys Kebab House:

  • Liten kjølekapasitet i forhold til omsetningen. Mellom 5 og 10 plastdunker med farse kebab plassert oppe på frysebokser og på gulv for tinning.
  • Omsetningsforbud på ca 40 kg kebab som var stekt og skjært opp. Kebaben var lunken og oppbevart i 4 plastdunker med lokk, under benk på gulvet i rommet hvor kebaben tilberedes (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)