Nordmenn er minst fornøyd med sine spise- og drikkesteder, sammenliknet med andre europeiske land. Halvparten stoler ikke på at norske utesteder følger lover og regler.
Det viser en ny undersøkelse som Forbrukerrådet presenterer.
– Nedslående resultater
Lørdag kveld og natt til søndag gjennomførte politiet, i samarbeid med flere andre offentlige etater, en omfattende aksjon mot serveringsbransjen i Fredrikstad og Sarpsborg.
Mattilsynet omtaler resultatene etter kontrollen som nedslående. Alle spisestedene hadde avvik i forhold til regelverket.
– Det var faktisk verre en jeg fryktet på forhånd, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Jorunn Aasgaard Grini, til NRK.no.
Hos et av spisestedene, Comviet i Sarpsborg, fant Mattilsynet blant annet kylling som lå til tining i en håndvask. Det var heller ingen muligheter for de ansatte til å vaske seg på hendene.
Spisestedet ble umiddelbart stengt.
– Sjokkert
– Jeg blir sjokkert over at det fortsatt er noen som tiner kylling i en håndvask. Det er rett og slett svært uhygienisk. Det kan være bakterier i vasken som smitter over på kyllingen, som igjen fører til at vi som spiser det blir syke, sier Aasgaard Grini.
Eierne av spisestedet ønsker ikke å uttale seg til NRK.no.
I Sarpsborg ble åtte serveringssteder kontrollert. Alle fikk anmerkninger av Mattilsynet. Aasgaard Grini er skuffet, siden det ikke er første gang Mattilsynet gjennomfører en slik aksjon mot bransjen.
– Det er nedslående at virksomhetene ikke har lært seg å håndtere maten på riktig måte.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vurderer smilefjes-ordning
Det er myndighetene i EU og Norge, i tillegg til flere forbrukerorganisasjoner, som står bak den nye undersøkelsen.
47, 4 prosent av de spurte har ikke tillit til at norske spisesteder respekterer regler som beskyttet kunden. Det europeiske gjennomsnittet er 13 prosent.
– Vi reagerer særlig på at nesten halvparten av de spurte ikke har tillit til at regelverket overholdes, sier Serine Lomeland Jacobsen, rådgiver i Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet ønsker nå å revurdere smilefjesordning på norske restauranter.
Mattilsynets funn hos Comviet:
- Uhygienisk håndtering av kyllingkjøtt. Oppbevart direkte i håndvask og i romtemperatur. (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
- Ikke mulig å foreta korrekt håndvask, siden den var full av kylling
- Ikke tilfredsstillende oppvaskmuligheter, ikke oppvaskmaskin og varmtvannet holdt for lav temperatur.
- Fulle frysebokser og fryseskap med umerkede kjøttvarer, usikker opprinnelse på disse varene.
- Kjølerommet holdt for høy temperatur og mye varer plassert direkte på gulvet.
Slik vurderte Mattilsynet de andre spisestedene:
Grålum Pizza og Grill:
- Bare mindre anmerkninger, litt høy kjøletemperatur på en garnityrkjøler.
Tanken Pizza og Grill:
- Dårlig renhold, orden og vedlikehold
- Feil oppbevaring/oppvarming/nedkjøling av kebabkjøtt (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
Lykkens Mathus:
- Kjøtt oppbevart i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
- Dårlig renhold, orden og vedlikehold
Campino gatekjøkken:
- Dårlig renhold, orden og vedlikehold
- Tining av kjøttvarer i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
- Kjøtt og ost oppbevart direkte i skitne transportkasser.
Torino Pizza og Kebab:
- Omsetningsforbud på kylling oppbevart i romtemperatur uten merking.
- Beslaglagt kylling i fryser – inntil tilfredsstillende dokumentasjon foreligger (hvis ikke må den destrueres)
- Oppbevaring av kjøtt i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
Butt Bistro:
- Kokt ris oppbevart i romtemperatur (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)
- Manglende merking av noen kjøttvarer.
La Grotta:
- Kjøtt, kjøttretter og saus oppbevart i romtemperatur – omsetningsforbud
- Ikke skille mellom ren og uren sone på kjøkken. Kjøtt og grønnsaker ble skåret opp på samme benk som de satte skitten oppvask (Store muligheter for å forurense næringsmidlene fra skitten oppvask).
- Kjøkkenet er for lite i forhold til det antall gjester som kan bespises der på en gang kombinert med manglende rutiner.
Nellys Kebab House:
- Liten kjølekapasitet i forhold til omsetningen. Mellom 5 og 10 plastdunker med farse kebab plassert oppe på frysebokser og på gulv for tinning.
- Omsetningsforbud på ca 40 kg kebab som var stekt og skjært opp. Kebaben var lunken og oppbevart i 4 plastdunker med lokk, under benk på gulvet i rommet hvor kebaben tilberedes (kan føre til oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, matforgiftninger)