NRK Meny
Normal

– Rammer Østfold hardest

De nye taxfreekvotene har ført til en nedgang på nesten 7 prosent ved vinmonopolene i Østfold.

Kø ved Systembolaget i Strømstad

Systembolagene i Strömstad selger mer alkohol etter at innreisekvotene ble endret i sommer. Samtidig selger polutsalgene i Østfold mindre.

Foto: Tor Rene Stryger

– Dette har skjedd etter at de tollfrie kvotene ble økt i sommer. Østfold er det fylket som har hatt størst nedgang i polsalget, sier kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen.

Fra 1. juli kan du ta med deg 1,5 liter vin eller øl ekstra fra utlandet dersom du ikke kjøper tobakk. I praksis betyr det at du nå kan ta med seg seks flasker vin på kvoten.

Siden juli er det solgt 30 000 liter mindre alkohol på Vinmonopolet i Sør- og Øst-Norge.

Får konsekvenser for polutsalg

Dersom nedgangen i salget vedvarer, kan dette få konsekvenser for etableringen av fremtidige butikker i Norge. Også polet i Hamar merker nedgangen. De har solgt 4000 liter mindre siden sommeren.

– Vi har merket en klar endring i salget, og salget er langt lavere enn det var før. Vinmonopolet skal ikke tjene mest mulig penger på den jobben vi gjør, og vi har små marginer. Når vi merker en endring i salget, så bil det få konsekvenser for oss.

Ved systembolagene i Strömstad bekreftes det for øvrig at salget der har økt.

– Vi ser dette i sammenheng med endring av innreisekvotene. Vi tror flere reiser til Sverige og handler der. Og siden Østfold ligger så nærme Sverige og Strömstad, så er det der vi merker det mest, sier Bing Lorentzen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Oslofjordtunnelen åpen igjen

    Tunnelen er åpnet for fri ferdsel etter en trafikkulykke onsdag morgen. To biler var involvert i en møteulykke, og fire personer er sendt til sykehus.

  • En til sykehus etter møteulykke

    En person er fraktet til sykehus med luftambulanse etter en front mot front kollisjon i Oslofjordtunnelen. Tunnelen vil være stengt en god stund fremover, melder Øst politidistrikt.