NRK Meny
Normal

– Må være revolusjonær sosialist, feminist og glad i øl for å bo her

OSLO (NRK): Mandag 9. oktober var dagen da Stortingets yngstemann våknet i et studentkollektiv og la seg med en lønn på 928.602 kroner – og egen leilighet.

Freddy Øvstegård

HJEMME HOS: Freddy Øvstegård (22) sier det var en liten overraskelse at han ble valgt inn på Stortinget. Derfor har han handlet ny dress.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Det ville vært rart å si noe annet enn at dette er en overgang. Jeg har vært en fattig student i fire år i et presset utleiemarked i Oslo, så nå blir det en helt annen livssituasjon, sier Freddy Øvstegård (22).

Mandag ble Stortinget høytidelig åpnet. Øvstegård startet dagen med frokost i dress hjemme i studentkollektivet der han har bodd i tre og et halvt år.

I en bøtte på gulvet ligger capsen fra Roskilde-festivalen bløtlagt. På veggene henger plakater av rockeband, og bokhylla er full av fagbøker fra studiene i statsvitenskap.

Ikke født under OL i 1994

22-åringen fra Sarpsborg var ukjent for de fleste før han ble nominert øverst på SVs stortingsliste i Østfold før valget. Han har verken sittet i kommunestyret eller i fylkestinget, men har vært aktiv i Sosialistisk ungdom.

Freddy Øvstegård

FROKOST: Det ble rundstykker med egg og kaffe til frokost den dagen Øvstegård startet på Stortinget. Han hevder det ikke er veldig unormalt.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

SV kom sterkt mot slutten av valgkampen, og etter noen nervepirrende timer på valgkvelden 11. september, ble det klart at han kuppet utjevningsmandatet i Østfold foran KrFs Line Henriette Hjemdal.

Øvstegård er dermed den yngste representanten på Stortinget de neste fire årene, og den første stortingspolitikeren noensinne som ikke var født da det var OL på Lillehammer.

Og selv om han nå flytter ut av kollektivet, hever nesten en million i årlig godtgjørelse og inn i en leilighet betalt av Stortinget, tenker han å representere de unge.

– Det er positivt å ha folk i alle aldre representert i politikken. Det er et demokratisk problem at unge folk ikke er godt nok representert. Så jeg tar det som en del av min rolle å være en utfordrer. Det trengs, sier han.

Tidenes yngste storting

45,8 er gjennomsnittsalderen på politikerne som i dag samles på Stortinget. Det er tidenes yngste nasjonalforsamling i Norge.

Øvstegård var en av 19 faste representanter som var under 30 år på valgdagen.

Troms

 1. Sandra Borch
  29 år, Senterpartiet

Nordland

 1. Wilfred Nordlund
  29 år, Senterpartiet

Sør-Trøndelag

 1. Sivert Bjørnstad
  26 år, Fremskrittspartiet
 2. Mari Holm Lønseth
  26 år, Høyre

Møre og Romsdal

 1. Fredric Holen Bjørdal
  27 år, Arbeiderpartiet
 2. Vetle Wang Soleim
  24 år, Høyre

Sogn og Fjordane

 1. Utjevningsmandat
  Tore Storehaug
  25 år, Kristelig Folkeparti

Hordaland

 1. Peter Christian Frølich
  29 år, Høyre
 2. Eigil Knutsen
  28 år, Arbeiderpartiet

Rogaland

 1. Utjevningsmandat
  Solfrid Lerbrekk
  26 år, Sosialistisk Venstreparti

Oppland

 1. Marit Knutsdatter Strand
  25 år, Senterpartiet

Hedmark

 1. Nils Kristen Sandtrøen
  28 år, Arbeiderpartiet
 2. Kristian Tonning-Riise
  28 år, Høyre
 3. Emilie Enger Mehl
  24 år, Senterpartiet

Akershus

 1. Himanshu Gulati
  29 år, Fremskrittspartiet
 2. Nicholas Wilkinson
  29 år, Sosialistisk Venstreparti

Østfold

 1. Elise Bjørnebekk-Waagen
  27 år, Arbeiderpartiet
 2. Utjevningsmandat
  Freddy Andre Øvstegård
  22 år, Sosialistisk Venstreparti

Studentkollektivet han nå forlater består ifølge Øvstegård av «organisasjonsnerder» som er samlet på venstresiden av norsk politikk, og de har et sett vedtekter for dem som bor der.

– Man må være revolusjonær sosialist og feminist, og man må være glad i øl. Nå håper jeg de får inn en ny Freddy her, sier han.

På spørsmål om hva som er det beste minnet herfra, svarer han slik:

– Det må være da vi hadde en stor fest her og Unge Høyre-leder Kristian Tonning-Riise kom overraskende inn på festen. Det ble et stort spetakkel. Alle sosialistene fikk seg en liten utfordring, sier Øvstegård og ler.

– Ble han kastet ut?

– Nei da, han var hjertelig velkommen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Vådeskudd i politigarasje

  Politiet har varslet Politidirektoratet om et vådeskudd avfyrt i politiets garasjeanlegg i Halden. Hendelsen skjedde en natt i slutten av april, da en politimann skulle pakke bort sin mp5. Politimannen sto mellom to politibiler da det skarpe skuddet gikk av i betonggulvet mellom bilene. Ingen ble skadet i hendelsen.