Normal

– Flere narkosmuglere bruker barna

Ny kynisk smuglingstrend er blitt en hodepine for politiet og barnevernet.

Leder for Sentral etterforskning og utlendingsenhet, Tom Erik Guttulsrød.

Leder for Sentral etterforskning og utlendingsenhet, Tom Erik Guttulsrød. - Dette er veldig vanskelige saker å håndtere for politet, sier han.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

Narkotikasmuglere bruker stadig oftere barn når de skal inn i landet. I flere kontroller på Svinesund i fjor, ble foreldre med barn i baksetet avslørt av tollvesenet.

Lederen for SEUT (Sentral etterforskning og utlendingsenhet) i Østfold, bekrefter at dette er en trend.

– Ja, dessverre er det slik. Dette er veldig vanskelige saker å håndtere for politet, sier Tom Erik Guttulsrød.

LES OGSÅ:

– Forvirret og lei seg

Men det er ikke bare politiet som sliter med den nye smuglingstrenden. Barna som «mister» foreldrene sine i tollen på Svinesund, blir tatt hånd om av barnevernet i Halden kommune.

Bare i løpet av 2009 måtte de ta hånd om seks barn der foreldrene var mistenkt for narkotikasmugling.

Det er slett ikke uproblematisk, forteller Eirik Saltnes, som er leder for barnevernstjenesten i Halden.

– Det er selvsagt følelsesmessig vanskelig for barna. De blir forvirret og lei seg. De har ikke visst om smuglingen og forstår ikke hvorfor de må bo borte fra foreldrene, forteller han til NRK.no.

Eirik Saltnes, leder for barnevernstjenesten i Halden.

Eirik Saltnes, leder for barnevernstjenesten i Halden.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

– Grov utnyttelse

Foreldrene kan ofte bli tatt med store narkotikapartier - noe som betyr en lang fengselsdom hvis de blir dømt. I et av tilfelle fant tollerne 70 kilo amfetamin gjemt i en bil. I baksetet satt et barn på seks år.

– Det er svært kynisk av foreldrene å utnytte barna på en svært grov måte. For fem år siden var det nesten ingen slike saker, konstanterer Saltnes.

Han forteller videre at barnevernet må bruke store ressurser på å følge opp barna. De må ha et sted å bo, de skal besøke foreldrene i fengselet og etterhvert skal de også sendes tilbake til hjemlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

70 kilo amfetamin i bil

I denne bilen ble det funnet 70 kilo amfetamin. I baksetet satt det et seks år gammelt barn.

Foto: Tollvesenet

Kan ta lang tid

Saltnes understreker at barna blir ivaretatt på beste mulige måte, men legger ikke skjul på at det er utfordrende.

– Vi har tett og hyppig kontakt med ambassadene i hjemlandene, men det kan ta opptil tre måneder før man finne en løsning. Da hender det også at vi må transportere barna tilbake til hjemlandet, sier han.

Forledrene som sitter fengslet får mulighet til å snakke med barna, men Saltnes er allikevel bekymret for fremtiden til barna.

– Barn er forskjellige og takler ting på ulik måte. Men det er klart at en slik opplevelse kan være traumatisk, avslutter han.

LES: Vestlending med amfetamin i trusa

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Savnet mann observert i Sarpsborg

    Politiet har fått tips om at den savnede demente mannen fra Glemmen i Fredrikstad ble observert på Alvim i Sarpsborg rundt klokka 15.30. Politiet ber om tips på telefon 64 99 91 30.

  • Leter etter dement mann

    Politiet leter etter en dement mann som har vært borte siden kl. 14.00 fra Glemmen i Fredrikstad. Mannen er ca. 175 cm høy, slank og har grått hår. Han har på seg en lyseblå genser og blå olabukse. Ved observasjoner ring politiet på 02800.