NRK Meny
Normal

– Det gjelder å se fremover

Finansminister Sigbjørn Johnsen talte om Peterson-konkursen 1. mai.

Sigbjørn Johnsen

Sigbjørn Johnsen har talt flere steder i fylket. Her er han avbildet i Sarpsborg.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK
Godt oppmøte i Sarpsborg

I Sarpsborg møtte folket opp for å høre Sigbjørn Johnsens tale.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Papirfabrikken i Moss slo seg selv konkurs den 11. april i år. 260 personer sto dermed uten jobb og en usikker fremtid.

Rundt 30 av de oppsagte Peterson-arbeiderne gikk i dag i sitt siste 1. mai-tog under fanen til Moss Cell og Papirarbeiderforening under .

– Det er klart det er vemodig. Men selv om Peterson ikke lenger eksisterer, så består i alle fall 1. mai, sier hovedtillitsvalgt i Peterson Bjørn Arild Hansen.

Vil vise solidaritet til Peterson-oppsagte

Dermed er en 120 år lang epoke over. Moss Cell og Papirarbeiderforedling var forøvrig den første fagforeningen som gikk i 1. mai-tog i Moss.

– Nå er den viktigste jobben for oss å bistå medlemmene som har mistet jobben, sier han.

– Det er ekstra viktig i denne tiden å vise solidaritet, oppfordret Sigbjørn Johnsen da han talte på Råde Arbeiderpartis arrangement i dag.

– Nå gjelder det å se fremover og finne nye jobber. Arbeidsmarkedet er hele tiden i endring, minnet han om da han talte til forsamlingen i Råde.

Finansministeren talte også i Sarpsborg og i Fredrikstad i dag.

SE VIDEO: Fra 1. mat-toget i Sarpsborg

Video 1. mai i Sarpsborg

1. mai i Sarpsborg

Flere bedrifter har fått problemer

Johnsens taler i Østfold tar blant annet for seg at Norsk treforedlingsindustri er konkurranseutsatt og møter betydelige utfordringer.

– Om lag 90 prosent av treforedlingsindustriens produksjon blir eksportert, og nesten alt går til Europa. I den senere tid har treforedlingsindustrien møtt økte utfordringer i markedene. Også før den siste meldingen om Peterson har flere selskaper vært tvunget til å permittere eller legge ned.

Før siste årsskifte måtte den tradisjonsrike Hundsfos Fabrikker i Vennesla avvikle, og Norske Skog har nå nedlagt sin produksjon på Follum.

SE VIDEO: Fra 1. mai-markeringen i Sarpsborg

Video Sangkor i Sarpsborg

Ingen raske løsninger

Andre treforedlingsbedrifter har måttet permittere ansatte. Nedbemanninger har også rammet dette fylket også før de seneste meldingene.

– De betydelige utfordringene for treforedlingsindustrien er grunnen for at folk fra flere departement nå arbeider med disse spørsmålene. Dette arbeidet er enda ikke sluttført. Den arbeidsgruppen som er nedsatt ser på det som dreier som hele verdikjeden, fra skog til industri.

– Jeg vil ikke forskuttere resultatene av dette arbeidet som snart er ferdigstilt, men vi vet en god del som vi bare må forholde oss til. Vi vet også at det ikke er noen enkle og raske løsninger.

SE VIDEO: Johnsen taler i Sarpsborg

Video Sigbjørn Johnsen taler i Sarpsborg

Sigbjørn Johnsen taler i Sarpsborg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rekordpris for «Moi»?

    Mohamed Elyounoussi kan bli tidenes dyreste norske fotballspiller hvis han selges fra FC Basel i vinter. Det skriver VG. Ifølge avisen er flere Premier League-klubber interesserte. Prislappen kan bli på 20 millioner euro (nesten 200 millioner kroner) eller mer, sier Oliver Guti avisen i Basler Zeitung til VG. Tore André Flo satte rekord i 2000, da han ble solgt fra Chelsea til skotske Rangers for 165 millioner kroner.

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK
  • Dyrt å slenge med leppa til politi

    Det ble dyrt for en Fredrikstad-mann i 40-årene brukte kjeften mot politiet etter en krangel med dørvakter på et utested i Fredrikstad. Mannen fulgte ikke politiets pålegg om å fjerne seg, noe som nå har ført til at tingretten har ilagt ham en bot på 9 000 kroner.