– Det gjelder å se fremover

Finansminister Sigbjørn Johnsen talte om Peterson-konkursen 1. mai.

Sigbjørn Johnsen

Sigbjørn Johnsen har talt flere steder i fylket. Her er han avbildet i Sarpsborg.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK
Godt oppmøte i Sarpsborg

I Sarpsborg møtte folket opp for å høre Sigbjørn Johnsens tale.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Papirfabrikken i Moss slo seg selv konkurs den 11. april i år. 260 personer sto dermed uten jobb og en usikker fremtid.

Rundt 30 av de oppsagte Peterson-arbeiderne gikk i dag i sitt siste 1. mai-tog under fanen til Moss Cell og Papirarbeiderforening under .

– Det er klart det er vemodig. Men selv om Peterson ikke lenger eksisterer, så består i alle fall 1. mai, sier hovedtillitsvalgt i Peterson Bjørn Arild Hansen.

Vil vise solidaritet til Peterson-oppsagte

Dermed er en 120 år lang epoke over. Moss Cell og Papirarbeiderforedling var forøvrig den første fagforeningen som gikk i 1. mai-tog i Moss.

– Nå er den viktigste jobben for oss å bistå medlemmene som har mistet jobben, sier han.

– Det er ekstra viktig i denne tiden å vise solidaritet, oppfordret Sigbjørn Johnsen da han talte på Råde Arbeiderpartis arrangement i dag.

– Nå gjelder det å se fremover og finne nye jobber. Arbeidsmarkedet er hele tiden i endring, minnet han om da han talte til forsamlingen i Råde.

Finansministeren talte også i Sarpsborg og i Fredrikstad i dag.

SE VIDEO: Fra 1. mat-toget i Sarpsborg

Video 1. mai i Sarpsborg

1. mai i Sarpsborg

Flere bedrifter har fått problemer

Johnsens taler i Østfold tar blant annet for seg at Norsk treforedlingsindustri er konkurranseutsatt og møter betydelige utfordringer.

– Om lag 90 prosent av treforedlingsindustriens produksjon blir eksportert, og nesten alt går til Europa. I den senere tid har treforedlingsindustrien møtt økte utfordringer i markedene. Også før den siste meldingen om Peterson har flere selskaper vært tvunget til å permittere eller legge ned.

Før siste årsskifte måtte den tradisjonsrike Hundsfos Fabrikker i Vennesla avvikle, og Norske Skog har nå nedlagt sin produksjon på Follum.

SE VIDEO: Fra 1. mai-markeringen i Sarpsborg

Video Sangkor i Sarpsborg

Ingen raske løsninger

Andre treforedlingsbedrifter har måttet permittere ansatte. Nedbemanninger har også rammet dette fylket også før de seneste meldingene.

– De betydelige utfordringene for treforedlingsindustrien er grunnen for at folk fra flere departement nå arbeider med disse spørsmålene. Dette arbeidet er enda ikke sluttført. Den arbeidsgruppen som er nedsatt ser på det som dreier som hele verdikjeden, fra skog til industri.

– Jeg vil ikke forskuttere resultatene av dette arbeidet som snart er ferdigstilt, men vi vet en god del som vi bare må forholde oss til. Vi vet også at det ikke er noen enkle og raske løsninger.

SE VIDEO: Johnsen taler i Sarpsborg

Video Sigbjørn Johnsen taler i Sarpsborg

Sigbjørn Johnsen taler i Sarpsborg

NRK anbefaler

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Utvist smugler tatt på nytt

  En 36 år gammel polakk må sone et år i fengsel, etter at han ble stanset på Svinesund med 72 liter brennevin og 676 liter øl i bilen i midten av juni. Fjorten dager tidligere ble mannen utvist fra Norge, etter at han var blitt tatt for smugling. I Halden tingrett forklarte mannen at han skulle få 1000 zloty, tilsvarende 2.200 kroner, for å kjøre bilen over grensen.

 • Drakk øl og flyttet bilen

  Flytting av en feilparkert bil fikk store konsekvenser for en 20 år gammel Fredrikstad-mann. Mannen flyttet bilen 30 meter etter å ha drukket fire halvlitere med øl. Et vitne varslet politiet om kjøringen, og prøven som ble tatt viste en promille på 1,15. Fredrikstad tingrett har gitt mannen en betinget dom på fengsel i 18 dager og en bot på 10.000 kroner. 20-åringen mister førerkortet for en periode på 20 måneder.

 • Kan spare store summer

  Arbeidene med å gjøre innseilingen til Borg havn i Fredrikstad kan bli flere hundre millioner kroner billigere enn tidligere beregnet. Borg havn mener innseilingen kan være 130 meter bred i stedet for 150 meter som tidligere planlagt. Dette vil spare store summer.

  Hele prosjektet har tidligere blitt anslått å koste opp mot én milliard kroner.

  Innseiling Borg havn
  Foto: Rainer Prang