NRK Meny
Normal

– Bare 20 prosent bruker refleks

Det er viktig å synes i mørket. I dag fikk Trygg Trafikk og Statens vegvesen hjelp av russen til å dele ut reflekser på Moss stasjon.

Refleksdagen i Moss

Russen hjalp til med å dele ut refleks på Moss stasjon i dag.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Det er den nasjonale refleksdagen i dag, og bare i Østfold blir over 20 000 reflekser delt ut i dag. Statens vegvesen, Trygg Trafikk og russen startet dagen med å dele ut reflekser på flere togstasjoner i fylket.

Russ fra Ås videregående skole tok selv kontakt med Trygg Trafikk for å spørre om de trengte hjelp på refleksdagen. Marthe Andersen var en av dem som delte ut. Hun sier ideen til den heldekkende refleksdrakten kom etter en idémyldring.

– Vi tenkte jo at vi måtte synes i alle fall, sier Marte Andersen. Hun hadde med seg Mari Carlsen, Hannah Fleisje og Nora Forsberg på togstasjonen.

Refleksdagen ble markert ved at det ble delt ut reflekser ved togstasjoner.

Se video av refleksutdeling på Moss stasjon.

– Nå er vi ute for å minne folk på at det er viktig å bruke refleks, sier Margrethe Vefferstad Ness i Statens vegvesen. Dersom man bruker refleks reduserer man risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent, sier hun.

20 prosent bruker refleks

– Mange blir glade når de får refleks. Men ikke alle er like flinke til å bruke det. Særlig menn i voksen alder kunne godt vært flinkere, sier Ness.

De fleste tok imot refleks når de fikk det i dag, men det var også noen som ikke gjorde det.

Knut Sannem var en av togpassasjerene som fikk refleks i dag. Han synes det var hyggelig å få refleks, og sier han bruker refleksbånd på bena hver dag og refleksvest når han sykler.

Ifølge tall fra Statens vegvesen er det kun rundt 20 prosent som bruker refleks.

Leder av trygg Trafikk Østfold, Paal Gunnar Mathisen

Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk er skremt over at mange har refleksene i skuffene hjemme.

Foto: Tomas Berger / NRK

Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk var også på togstasjonen for å dele ut reflekser i dag. Han sier de hvert år har den store refleksjakten blant skoleelever.

– Da finner de godt over 10 reflekser i hvert hus. Det er skremmende at de ligger i skuffer og ikke henger på tøyet, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mann til sykehus med skuddskader

    En mann i 30-årene ble fraktet fra Tistedal i Halden til sykehus med skuddskader lørdag kveld. – Det er foreløpig ukjent skadeomfang. Det er ennå uklarheter om hvordan dette er skjedd, skriver politiet på Twitter.
    Politiet har innledet etterforskning ved Rema 1000 i Tistedal der meldingen om mannen først kom.
    (NTB)

  • Stjernen vant

    Stjernen vant 3-2 mot Frisk Asker på bortebane i dagens eliteseriekamp i ishockey. Kampen ble avgjort med straffeslag.