Hopp til innhold

– Har avslørt grov miljøkriminalitet

– Dette er en stor avfallsskandale, sier Frederic Hauge i Bellona, etter at det er avdekket at blant annet Øra Næring AS i Fredrikstad har tatt i mot farlig avfall som bedriften ikke har tillatelse til å ta i mot.

Bellona-leder Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge sier de skal anmelde Øra Næring AS for brudd på forurensningsloven.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten, Jan-Morten Bjørnbakk, Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

DVS Norge AS eier og har levert avfall i kategorien farlig avfall til mellomlagring ved Oleon i Sandefjord og Øra næring i Fredrikstad. Disse to bedriftene har ikke nødvendig tillatelse fra forurensningsmyndighetene til å lagre slikt avfall.

I Fredrikstad er det snakk om 7.500 kubikkmeter med avfall som ikke skulle vært der. I Sandefjord frykter Bellona det er snakk om 30.000 tonn.

– Vi kommer til å anmelde bedriften i Fredrikstad til politiet. Her er det snakk om store mengder avfall og det blir klarere og klarere at Bellona har avslørt grov miljøkriminalitet, sier Frederic Hauge.

Bellona leverte forøvrig en anmeldelse mot Sandefjord-bedriften Oleon mandag.

LES OGSÅ:

– Leietager har ansvaret

Onsdag gjennomfører Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) tilsyn ved fabrikken i Fredrikstad.

– Vi får en gjennomgang med KLIF i morgen, så får vi komme tilbake til hva de finner, sier administrerende direktør ved Øra Næring AS, Tore Auensen.

Det er Øra Næring AS som eier tankene hvor avfallet er lagret, men Auensen forteller at de har en avtale med en leietager på disse tankene og i avtalen står det at det ikke skal være farlig avfall på stedet.

– Det er ikke farlig avfall som vi har planlagt å lagre, sier Auensen.

– Betyr det at dere ikke visst om dette?

– Vi skal vurdere om det er farlig avfall eller ikke. Men det er leietager som har hele ansvarsforholdet.

LES OGSÅ:

Avfall fra offshoreindustrien

Dokumentasjonen KLIF har så langt, viser at innholdet på tankene er farlig avfall som består av spylevann fra offshoreindustrien, borevæsker og slam, mudslop, en blanding av spylevann, borerester, borekjemikalier og oljebasert mud og prosessvann.

– Det er skummelt å la denne typen avfall ligge lenge på tanken, sier Frederic Hauge til NRK.no.

– Vi frykter at bakterier kan spise svovel og utvikle hydrogensylfid. Det er sterkt illeluktende og det produseres metangass, sier han.

– Eierne hevder de har en leieavtale som sier det ikke skal være farlig avfall på tankene. Fritar det dem for ansvaret i denne saken?

– Nei. Som eier har du en forpliktelse til å passe på at tankene ikke brukes til ulovligheter. Vi kommer til å anmelde både eierne og DVS som er leietakere, sier Hauge.

LES OGSÅ:

– Ufarlig for naboer

Mandag gjennomførte KLIF kontroll hos DVS Norge AS på Mongstad i Hordaland, som eier og har levert avfallet til Oleon i Sandefjord. DVS har tatt imot mer avfall enn de kan behandle, og lagret det hos virksomheter som ikke har nødvendig tillatelse.

Kjemiske analyser av avfallet på tankene har vist at det flytende innholdet i seg selv ikke er brann- og eksplosjonsfarlig. Undersøkelser som ble gjort på anlegget, viser imidlertid at langvarig lagring av avfallet har medført behov for å gjennomføre tiltak for å unngå gassdannelse.

Gassdannelse fra forråtnelsesprosessene i tankene kan føre til lukt og, selv om sannsynligheten er liten, eventuell eksplosjonsfare.

– Det er ingen fare for omgivelsene. Og om det viser seg at vi har gjort noe vi ikke skal, så skal det ryddes opp, avslutter Tore Auen, daglig leder ved Øra Industri AS.

– Klifs intensiverte tilsyn med farlig avfall-bransjen de siste årene har avdekket altfor mange lovbrudd og slurv, og vi kommer til å følge opp denne saken svært tett. Vi ser svært alvorlig på at vi igjen ser lovbrudd i denne bransjen. Det er viktig at vi får snudd hver eneste stein for å bidra til minst mulig usikkerhet for folk som bor i nærområdet, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet.