NRK Meny
Normal

Tror på tryggere trafikk med automatgir

Trygg Trafikk håper på en positiv effekt av at stadig flere kjøreskoleelever tar førerkortet i biler med automatgir.

Paal-Gunnar Mathisen, Trygg Trafikk

Distriktsleder Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold tror sjåfører som kjører bil med automatgir kan følge bedre med på veien.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Jeg tror ikke det vil bidra til noe negativt med tanke på trafikksikkerhet, snarere tvert imot, sier distriktsleder Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold til NRK.

Han mener det at sjåføren slipper å gire manuelt fører til at han eller hun følger bedre med på det som skjer utenfor bilen.

– Man får mer fokus på det man skal gjøre på veien, Ikke det at giring manuelt tar så stor oppmerksomhet, men med automatgir får man rettet enda mer av oppmerksomheten over på veien.

– Blir dårligere sjåfører

Over halvparten av de nye bilene som selges har automatgir, og antallet personer som tar førerkort i slike biler er stadig økende.

Selv om Mathisen ønsker denne trenden velkommen, advarer han sjåfører mot å stole for mye på tekniske hjelpemidler.

– Vi trenger ikke lenger å være så gode sjåfører, for alt som er i bilene av ekstrautstyr tar jo over for oss. Det er vel sånn at vi blir dårligere sjåfører på sikt ettersom alle disse finessene kommer inn i bilene, sier han.

Distriktslederen i Trygg Trafikk tror likevel det er teknologi som ikke er inkludert i bilen som er den største faren.

– Samtidig kan vi tenke at oppmerksomheten vår kanskje går bort fra veien med tanke på bruk av mobiltelefon og annet, men vi får håpe at ikke det skjer.

Og denne bekymringen har han ikke bare overfor dem som kjører bil med automatgir.

– Derfor er det en jobb Trygg Trafikk og utrykningsetatene må fortsette å gjøre for å rette oppmerksomheten mot forbudet mot mobiltelefonbruk i bilene. Både prating, og ikke minst teksting.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: