300 norske basseng er uten vann

Stadig flere basseng blir tørrlagt, og bassengene som er i bruk er ofte i svært dårlig stand.

Norske svømmebasseng

På bildet til venstre skulle det ha vært et svømmebasseng på Korsgård skole. Til høyre det slik det gjerne skulle ha sett ut alle norske svømmehaller.

Foto: Bjørn Ruud/Tor René Stryger/NRK

Halvparten av norske barn kan ikke svømme, og situasjonen ser ikke ut til å bedre seg. De siste femten årene er opptil tre hundre bassenger blitt tørrlagte i Norge.

I tillegg er mange av de bassengene som fremdeles har vann i seg, ofte i svært dårlig stand. Svømmeforbundet beskriver situasjonen som verre enn prekær.

– De siste 10–15 årene har det blitt lagt ned rundt 300 bassenger. Situasjonen var prekær allerede i 2005, og den er kanskje overprekær nå. De bassengene som fortsatt har vann i seg er så gamle og utslitte at det er fryktelig dyrt å drifte dem, sier president i Norges svømmeforbundet, Per Rune Eknes.

Han sier at flere av de aktuelle bassengene er opptil 40 år gamle, og at det er spesielt ille i Østfold.

– Å renovere bassenget er kostbart

Nicolai Aas, rektor Korsgård skole

Rektor ved Korsgård skole mer at det er for dyrt å ha et fullt fungerende svømmebasseng.

Foto: Bjørn Ruud/NRK
Laureta Krasniqi

Laureta Krasniqi fikk se svømmebassenget på skolen flere ganger. Hver gang var det uten vann.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Allerede under valgkampen i 2005 lovte Arbeiderpartiet at det tomme bassenget ved Korsgård skole i Askim skulle fylles. Men det kommer nå aldri til å fylles med vann.

– Det er mye arbeid i forhold til vedlikehold og oppfølging, og da måtte vi hatt en egen driftsansvarlig. Det er klart at det også koster penger, sier rektor Nicolai Aas.

Laureta Krasniqi går i sjetteklasse ved skolen. Da hun gikk på SFO hadde hun fullt innsyn til skolens basseng fra lunsjrommet, men hun fikk ikke svømme. Bassenget var nemlig allerede da tømt for vann.

– Men det går bra, for jeg lærte å svømme av mamma og pappa, også har jeg vært med i noen grupper på Østfoldbadet, sier hun.

Men det er ikke bare i Askim at skolebassengene legges tørre. I Halden må det også gjøres noe, og det må skje fort, mener ordfører Thor Edquist (H).

– Bassenget skulle vært renovert, noe som er en ganske kostbar affære. Men det må gjøres noe i løpet av et år eller to, for bunnen av bassenget begynner å gå i stykker.

En ny svømmehall i Halden kan koste opp mot 50 millioner kroner. Det er penger den økonomisk vanskeligstilte kommunen vil få store problemer med å finne.

Les også:

Per Rune Eknes, svømmepresident

Svømmepresident, Per Rune Eknes er ikke fornøyd med tilstanden på norske svømmehaller.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix
– Det holder ikke å ha flytevester

Ifølge Forsvarets sesjonstall fra 2011 er andelen vernepliktige i Norge som ikke kan svømme er mer enn doblet på ti år. Fra seks prosent i 2001 til 15 prosent i fjor.

I Telemark er én av tre 18-åringer svømmeudyktige. Blant barn er det enda verre. Samtidig øker aktiviteten på sjø og fjord enormt.

Derfor er det viktig at det gjøres noe med bassengene og svømmeopplæringen raskt, mener Eknes i Svømmeforbundet.

– Det hjelper ikke å bare ha flytevester om bord i båten, men man må også kunne den grunnleggende ferdigheten, nettopp det å svømme, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårlig brannsikring gir gebyr

    Rådmann i Sarpsborg vil gi et tømrerfirma et overtredelsesgebyr på kr 140 000 for å ha oppført en brannvegg som ikke hadde tilstrekkelig motstand mot brann. Byggearbeidene ble stanset fordi kommunen mente feil og mangler var så alvorlige at de kunne bety fare for liv og helse. Lederen firmaet som nå er konkurs, Sherko Tagaran sier til NRK at han ikke har skyld i feilene fordi han kun har fulgt tegningen fra eier og arkitekt

  • Tiltalt for trusler ved flystasjon

    Kledd med kamuflasjefarget hette og med en våpenkopi synlig i bilen skal en 22 år gammel trønder ha kjørt forbi sperringer ved Rygge flystasjon i september i år. Nå er han tiltalt for trusler og for å ha brutt militær straffelov. Ifølge tiltalen skal han ha skremt to vaktsoldater som stod i adgangskontrollen ved flystasjonen