NRK Meny
Normal

26 drept uten bilbelte i Østfold

Nær halvparten av drepte i bilulykker i perioden 2005 til 2012 i Østfold brukte ikke bilbelte. Det viser en gjennomgang av dødsulykker i trafikken Statens vegvesen, Region øst har gjort.

Illustrasjonsfoto bilbelte
Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Jeg forstår ikke folk som dropper bilbelte. Ingen hopper ned i et tomt svømmebasseng fra 10-meteren. Det er det samme som å kollidere uten bilbelte i 50 kilometer i timen, sier Trond I.B. Olsen i Statens vegvesen, områdeleder for trafikant og kjøretøy i Follo og Østfold

Ulykkesstatistikken viser hvor viktig det er å bruke bilbelte, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

55 bilførere og passasjerer mistet livet i bilulykker i Østfold fra 2005 til 2012. 26 av disse brukte ikke bilbelte. Det er 47 prosent av drepte i bilulykker mot 40 prosent i Region øst (Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark).

Rusa unge menn om natta

En fersk rapport om bilbelteulykker fra Statens vegvesen, Region øst oppsummerer ulykkene slik:

 • Menn i alderen 18-30 er overrepresentert.
 • Ulykkene skjer om natta.
 • Rus og høye hastigheter går igjen.
 • Personer over 30 år dropper oftere belte når de kjører alene.
 • Ungdom dropper belte når de er sammen med andre ungdommer.

Det er særlig i utforkjøringsulykker at manglende bruk av belte ender med død. Passasjerer som mistet livet i baksetet sitter som oftest i midten.

Beltevarsler

Arbeidet viser også at eldre biler oftere er involvert i dødsulykker enn nyere biler.

- Det er vanlig med beltevarsler i nyere biler. Eldre biler har i mindre grad dette. Vi vet at ungdom i større grad kjører eldre biler. En svensk undersøkelse viser at 99 prosent av førere og passasjerer i biler med beltevarsler brukte bilbelte, sier Olsen.

Til tross for den alvorlige ulykkesstatistikken har aldri så mange nordmenn brukt bilbelte som nå. Statens vegvesen registrerer hvert år hvor mange som bruker bilbelte. I 2013 var resultatene slik i Østfold:

 • 97,8 prosent bilbelte i tettbygde strøk
 • 95,6 prosent ute på landevegen og
 • 94,5 prosent på motorveg

Det er litt bedre i bystrøk og litt dårligere på landevegen i forhold til resten av landet.

Kampanje og kontroll

Ulykkesanalysegruppen i Region øst har gransket alle dødsulykker i regionen siden 2005. Manglende bruk av bilbelte er den viktigste medvirkende årsaken til at ulykkene endte med dødsfall.

På landsplan mener trafikksikkerhetsekspertene i Vegvesenet at 50 mennesker hvert år ville overlevd hvis de hadde brukt bilbelte.

- Hva gjør Statens vegvesen for å forebygge bilbelteulykkene?

- Kampanje og kontroll er to stikkord. Statens vegvesen skal kontrollere omlag 37.000 biler for beltebruk i Østfold i 2014. Vi jobber også målretta mot yngre bilførere. Det er viktig å gjennomføre beltekontroller på tider av døgnet hvor beltebruken er lavere. Det gjelder natt til lørdag og natt til søndag, sier Olsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kontroll på skogbrann

  Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

 • Trafikkuhell på E6 ved Solli

  Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.