1. mai-tog i fem Østfoldbyer

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken tror at et blått styre i Moss har mobilisert arbeidstakerne til å gå i tog. Også i Ap- styrte Fredrikstad deltok mange på markeringen av 1. mai. .

1.mai-markering i Fredrikstad

Mange var møtt fram for å høre leder av Fagforbundet Mette Nord tale i Fredrikstad

Foto: Tobias Bøckmann

I Moss har både kommuneansatte og andre mobilisert for å gå i tog i dag. NRKs reporter på stedet anslår at nærmere 1000 personer deltok i toget.

Tog i Moss
Foto: Merete Kildahl/NRK

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken tror reservasjonsretten og et blått styre, både i Moss og nasjonalt, har mye å si for engasjementet.

– Den politikken som føres i Moss kommune mobiliserer folk. I tillegg er ikke engasjementet rundt reservasjonsretten over, selv om man nå har pakket den inn i silkepapir og lagt den litt vekk til etter 1. mai. Både vanstyret av kommunen og den sentrale politikken gjør at det mobiliseres i dag, sier han til NRK.

– Et angrep på velferdstjenester

Solbakken var hovedtaler i Moss i dag. Han valgte å fokusere på privatisering og konkurranseutsetting i sin tale i dag.

– Det er en politikk som føres her i byen som er et angrep på gode velferdstjenester og faglige rettigheter, og som vi er nødt til å ta tak i og bekjempe, sier han til NRK.

Er det spesielt for Moss med det blå styret som er i byen?

– Det er ikke spesielt for Moss med tanke på at det også skjer andre steder hvor man har den typen styre. Jeg har vært i Halden tidligere i dag og det er den samme problematikken der. I kommuner som har et annet flertall angriper de utfordringene på helt andre måter.

I dag gikk de i tog igjen i Askim

Tog i Askim

Rundt 100 personer deltok i 1. mai-toget i Askim, som ble arrangert for første gang på 23 år.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Etter 23 år uten gikk man igjen i 1. mai-tog i Askim. Toget i Askim startet ved Folkets Hus klokken 11.30, etter en lang frokost, og endte i Folkeparken der stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) var hovedtaler.

Det markerte slutten på flere år uten 1. mai-tog i byen. Man sluttet etter hvert å gå i tog i Askim på grunn av sviktende interesse.

Men da tradisjonen ble tatt opp igjen på nytt i dag, var det nærmere 100 personer som trosset sur vind og kaldt vær og deltok i toget.

I Askim gikk man under parolene «Nei til søndagsåpne butikker», «Nei til privatisering», «Nei til reservasjonsrett», «Nei til sosial dumping», «Kommunesammenslutning? Bare hvis folket vil» og «Lærlingplasser for alle»

Yngve Hågensen

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen var til stede i Askim, sammen med stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 23.05

  • TV2: Etterforsker Bitcoinspor

    TV2 melder i kveld at politiet har fått tips om at den drepte 24-åringen hadde vekslet til seg et større pengebeløp fra bitcoins før han ble drept. Politiet bekrefter overfor TV2 at de har fått et slikt tips, men at de ikke kan si noe om etterforskningen nå.