NRK Meny
Normal

- Uheldig svensk reklame for uteplanter

Mattilsynet mener det er uheldig at svenske gartnerier averterer massivt i norske aviser. Minner om at man ikke uten videre kan ta med uteplanter hjem.

reklame fra blomsterlandet
Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Med sommervarmen kommer også reklamen fra svenske hagesentre i postkassene våre. Men varene det reklameres for kan man ikke uten videre ta med hjem til Norge, forteller Katri Laubo i Mattilsynet;

- Som privatperson er det ikke lov å ta inn utplantingsplanter til Norge uten at det følger med et såkalt sunnhetssertifikat slik det gjør ved kommersiell import av planter til Norge.

Katri Laubo

Det er en viss risiko for at man tar med smitte som kan gjøre stor skade.

Katri Laubo, seniorinspektør i Mattilsynet

Frykter smitte

Det kan fort få uheldige konsekvenser når vi tar med uteplanter over grensa. Mattilsynet melder om innvandrende planter, skadedyr og sykdommer som ikke naturlig hører hjemme i Norge. Derfor er det strenge regler, forteller Katri Laubo;

- Det er for å unngå at det kommer alvorlige planteskader og sykdommer med plantemateriale til Norge.

- Og det er gjerne skadegjørere som vi ikke har i Norge pr i dag. De kan gi store konsekvenser for veksthusproduksjon eller skogen i Norge. Dessuten kan det komme smitte i private hager hvor busker og trær kan bli smittet av alvorlige skadegjørere.

Svenske gartnerier satser på norske kunder

Mattilsynet registrerer ofte at svenske gartnerier reklamerer i norske aviser. Det har de full rett til å gjøre. Men det er uheldig, mener Mattilsynet;

- Det er uheldig, men samtidig prøver vi å få ut informasjon på våre nettsider.

Men når det er forbudt å ta med uteplanter uten sunnhetssertifikat, hva tenker du da om slike annonser?

Selve annonseringen har vi ikke noe med, men privatpersoner har selv ansvar for å forholde seg til reglene.

Når vi nordmenn handler i Sverige er det altså vårt ansvar å sette oss inn i reglene - som er kompliserte.

Dette er hva Mattilsynet opplyser at privatpersoner kan ta med;

 • 25 avskårne blomster
 • 5 potteplanter til innendørs bruk
 • 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller
 • 50 porsjonspakker av frø fra europeiske land

Men uteplanter er strengt forbudt, med mindre man har tatt seg bryet med å skaffe et sunnhetssertifikat. Da er planten kontrollert av plantemyndighetene i avsenderlandet. Dessuten må Mattilsynet i Norge kontrollere sunnhetssertifikatet ved ankomst til Norge. Det er det ikke mange privatpersoner som gjør.

Forbudt å ta med poteter fra Sverige

Frykten for potetcystenematoden gjør det også strengt forbudt å ta med seg poteter over grensen. Smittestoffet kan holde seg levende i jorda i over 40 år, og blir en åker smittet kan jorda få 40 års karantene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Stortingspolitiker frikjent

  Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

 • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

  Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

  Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
  Foto: Sarpsborg 08