NRK Meny
Normal

- Norskeksamen var bare for eliten

Lærere og Utdanningsdirektoratet er dypt uenige om hvor vanskelig årets norskeksamen på videregående skoler egentlig var.

Eksamen

Illustrasjonsfoto

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Norsklektor Anders Holstad Lilleng sier flere lærere mener årets oppgave på bokmål fagdag var for vanskelig.

Utdanningsdirektoratet svarer med at ingenting så langt antyder at karakterene er dårligere enn andre år.

Kun for eliten

Men Lilleng mener årets bokmålseksamen var tilpasset bare de som behersker faget godt.

- En årsak som blir utelatt i debaten så langt er at oppgavene var ganske vanskelige. De var, for å settte det på spissen, tilpasset femmer- og sekserelevene. De som er veldig dyktige i norsk, leser mye, og har en bred og god forståelse av litteratur og språk, sier Lilleng.

Stor økning i antall klagesaker

På landsbasis har antall klagesaker etter årets eksamen økt kraftig i forhold til i fjor.

Nærmere 3000 klager har hittil kommet inn - halvparten av disse er klager på eksamnene i norskfagene.

Holstad Lilleng er enig med flere kollegaer som mener elevene er dårligere i norsk enn tidligere, men mener årets oppgave i norsk var så vanskelig at mange elever ikke forstod den.

- Oppgavene skal jo være vanskelige, og utfordre elevene. Men den må ikke være så vanskelig at elevene sliter med å forså selve oppgaven. Man skal ikke "ta" elevene, man skal utfordre dem. Man skal la elevene vise hva de er gode for.

Skal være utfordrende

Og det er akkurat det de har gjort i Utdanningsdirektoratet, sier rådgiver Tone Vindegg.

Hun sier de er opptatt av å lage oppgaver som gir elevene mulighet til å vise at de kan faget, og at tilbakemeldingene så langt ikke tyder på at årets eksamen var for vanskelig.

- Det vil alltid være delte meninger om en del av eksamensoppg i norsk, og det er helt greit at de blir diskutert, sier Vindegg.

- Karakterer som tidligere år

- I det store og hele går tilbakemeldinger fra sensorkorpset på at oppgavene har hatt sentrale temaer i forhold til læreplanen.

- Men hvorfor blir det da så mange klager?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Vi får se når vi får statistikken etter sommeren om det virkelig er forskjeller fra tidligere år. Vi har ikke fått tilbakemeldinger så langt som tyder på at karkaternivået blir annerledes enn det har vært de siste årene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.