NRK Meny
Normal

- Har rett til å uttale seg

- De tillitsvalgte i Halden kommune har full rett til å uttale seg om kritikkverdige forhold , sier professor i arbeidsrett.

Halden kommune rådhuset

I dag startet drøftingsmøtene med de tillitsvalgte i Halden kommune, der rådmannsstaben skal forsøke å demme opp for flere negative mediaoppslag der tillitsvalgte er involvert.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommunes administrasjon har sett seg lei på de mange negative mediaoppslagene den senere tiden.

Denne uka kalles tillitsvalgte inn på teppet for å minne om at mediaoppslagene de tillitsvalgte har vært involvert i kan være brudd intensjonene i Hovedavtalen.

- De ansatte har sin helt klare rett til å diskutere politiske spørsmål, som alle andre borgere i kommunen, sier Henning Jakhelln, som er professor i rettsvitenskap ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo, med særlig kunnskap om arbeidsrett, til NRK.

Les også:
Lei av støy fra tillitsmenn

Video nsps_upload_2009_12_1_19_21_14_332.jpg

- Må unngå å tilsløre realitetene

De tillitsvalgte i Halden kommune har fått medias oppmerksomhet i svært mange saker de senere to årene.

Særlig i saker fagforeningene har vunnet frem med overfor kommunen som arbeidsgiver, og der arbeidsgiver har innrømmet lovbrudd, har skapt store overskrifter.

Jusprofessor Henning Jakhelln

- Ansatte i kommunesektoren er alt for forsiktige med å gå ut offentlig, sier Henning Jakhelln, som er professor i rettsvitenskap ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Henning Jakhelln mener det er viktig at ikke saker og utspill gjennomdrøftes for mye av partene på forhånd, fordi det kan føre til at hele sannheten ikke kommer frem i spesielle saker.

- Det som er litt av problemet er at for mye diskusjoner på forhånd, om hvordan man skal presentere en sak utad, kan føre til at man tilslører de interessemotsetningene som er der, sier han.

- Ansatte er for forsiktige

Henning Jakhelln sier til NRK at han mener de ansatte i kommunene i litt for stor grad kvier seg for å ta opp spørsmål i det offentlige rom.

- Man ser også klare tendenser til at kommunen som arbeidsgiver forsøker å bremse på denne offentligheten fra de ansattes side, sier Jakhelln.

Han sier at de som blir pålagt munnkurv fra arbeidsgiver kommer i et fryktelig dilemma.

- Man mener at en slik munnkurv er urettmessig, men samtidig vet man at man risikerer en del problemer, dersom man uttaler seg. Kanskje får man til og med avskjed, sier han.

- Bekymret for munnkurv

Jakhelln mener kommuner, andre offentlige institusjoner og private virksomheter bør være varsomme med å pålegge ansatte munnkurv.

Han sier at tllitsvalgte og ansatte for det første har rett til å omtale kritikkverdige forhold, og dessuten har man anledning til å komme med egne oppfatninger av forhold i en kommune.

- Hvis det er snakk om ting som krever taushetsplikt, da er det legitimt å be om taushet. Men hvis målet er å dempe ned en offentlig debatt, som man jo bør ha, da er jeg bekymret - slik som for eksempel i Halden kommune, sier Eivind Jakhelln.

Les også:
Skal undersøke påstander om rovdrift
- Slutt på brannsamarbeid i Halden
- Vikarer har jobbet for mye

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange snur på E6

    Etter mange meldinger om biler som snur på E6, har en patrulje fra Politiet i Follo tatt førerkortet fra person som rygget på E6 i Ås.Det skriver Politiet på Twitter.

  • Navn på syvåring frigitt

    Det var den syv år gamle Abdirahman Abdiriza Abdullahi som ble funnet død i folkeparken i Askim natt til onsdag. Politiet friga navnet på syvåringen i ettermiddag i samråd med familien.