NRK Meny
Normal

- Ganske kult å få betalt for å gå på tur

Viltgjerder langs veien blir vanligvis sjekket av vegvesenet. I år er det en heldig sommervikar som har fått jobben.

Går E18

Sondre Rydningen Torberntsson er svært fornøyd med sommerjobben.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Jeg syns det er knallkjekt jeg. Jeg er jo en kar som liker å gå på tur. Og det å få betalt for å gå på tur, det er ganske kult.

Det forteller den heldige vinneren av årets, i hvert fall i hans øyne, aller beste sommerjobb, Sondre Rydningen Torberntsson. Han har fått i oppgave å sjekke hver eneste meter av den fem mil lange strekningen med viltgjerder langs E18 i Østfold.

Minimere risikoen

Funn

Slik registrerer Torberntsson avvik i viltgjerdene. Med et bilde fra smarttelefonen og GPS-koordinater.

Foto: Sondre Rydningen Torberntsson / Statens Vegvesen

Torberntsson ser etter glipper i gjerdet, jord som har blitt vasket bort eller trær som har falt over gjerder. Også andre skader registrerer han med mobilkamera og sender inn til vegvesenet. De får også GPS-koordinatorer, slik at det skal være lett å finne skaden.

– Jeg tenker at dette er veldig viktig. Det skal jo være så sikkert som mulig, og vi skal minimere risikoen for at småvilt og storvilt forviller seg ut på veien.

Når kartleggingen er ferdig, etter sommeren, vil entreprenører begynne med arbeidet med å fikse skadene.

LES OGSÅ:

Viktig å ta grep

Håvard Jensen

Håvard Jensen fra Viltnemnda rykker ut når det oppdages dyr langs veien.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Forrige uke klarte en elg å komme seg mellom viltgjerdene og ut på E18 ved Askim. Håvard Jensen er leder i Viltnemnda i Hobøl og han mener vi må få på plass gjerder langs hele veien så fort som overhodet mulig.

– Bli ferdig med E18, få opp gjerder. I tillegg er det prisverdig at vi har en nå som sjekker hele strekningen. Vi er jo nødt til å vite hvordan dyrene kommer seg ut på veien om vi skal forhindre det, forteller Jensen.

Det er han som får en telefon når forbipasserende ser dyr der de helst ikke skal være. For ham er ikke det alltid en like hyggelig opplevelse.

LES OGSÅ: - For dårlige viltgjerder på E18

– Må jeg skyte?

– Herregud, er jeg nødt til å skyte ham tenkte jeg.

Slik forteller han om forrige ukes opplevelse, da elgen forvillet seg utpå.

– Jeg hadde med meg børsa, og hadde han begynt å springe rundt i den tette trafikken her så hadde det bare vært en ting å gjøre. Nemlig å avlive dyret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Tesla stoppet igjen

  Nok en transport med Tesla-biler ble gitt kjøreforbud av Vegvesenet etter en kontroll på Svinesund i går ettermiddag. Vegvesenet konkluderte med at transporten hadde overvekt, dårlige bremser og andre tekniske mangler. Dermed er seks slike transporter stanset av norske myndigheter i løpet av under to uker.

  Bilfrakter med Teslaer stanset igjen.
  Foto: Statens Vegvesen
 • Utelukker ikke Østfoldstatsråd

  Førsteamanuensis Harald Borgebund ved Høgskolen i Østfold sier Høyre kan få enda en minister i regjeringen etter at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister i går.
  Han mener det ikke er automatikk i at det er en ny Frp-statsråd som skal erstatte Sylvi Listhaug, og trekker frem Ingjerd Schou som en aktuell kandidat.

  Harald Borgebund
  Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK