Stor skogbrannfare

En nedbørsrik vinter til tross, skogbrannfaren er allerede svært stor.

Skogbrann i Bjørkedalen
Foto: Torbjørn Fardal / NRK

Det er så tørt i skogen at faren for branner øker for hver time. En liten gnist i gammelt løv og tørt grass er nok til å antenne en eksplosiv brann. Det sier varabrannsjef i Drammen og Lier, Ingar Gjesmoe.

For hver dag som går med varmt sommervær øker brannrisikoen. TV-bildene fra skogbrannene på Vestlandet fyller oss med uhygge. Dette kan også skje her sier Ingar Gjesmoe.

 

 

Ingar Gjesmoe er varabrannsjef i Drammen og Lier.
Foto: Ingvild-Anita Velde Køsling / NRK

 - Det er så tørt at det bare skal en liten gnist til før skogbrannen er et faktum, sier Gjesmoe.

Hvor fort sprer en brann seg hvis det løvet du holder i hånda blir tent på?

- Det vil utarte seg nærmest som en eksplosjon. Etter ett minutt er det umulig for et normalt menneske å slukke den. Da må brannvesenet komme på banen med andre metoder.

Vil unngå vind

Varabrannsjefen sier skogbrannfaren øker for hvert eneste minutt som går og nå håper han at det ikke blir vind i tillegg.

- Vinden tørker ut overfalten på marka og skjer det så er det veldig skummelt.

TV-bildene fra skogbrannene på Vestlandet fyller oss med uhygge.

- Det kan skje her også. Selv om det er snø på fjellet er det tørt i dalførene, men det er nedre Buskerud som er mest utsatt. I områdene rundt Drammen, Kongsberg og Hønefoss er skogen blitt så tørr at en brann vil spre seg fra tre til tre, sier Ingar Gjesmoe.

En sigarettsneip, en fyrstikk eller et glasskår kan antenne store branner så vær forsiktig, avslutter varabrannsjef i Drammen og Lier, Ingar Gjesmoe.

 

Skogbrann i Matre
Foto: Karl Petter Vårdal