Hopp til innhold

Smitteekspert advarer mot å hoste i albuen

Å hoste i albuen er det samme som å bruke klær som lommetørkle. Og det gjør vi jo ikke, sier norsk smitteekspert, men andre eksperter er uenige i anbefalingen.

corona ikon2

PROFESSOR ANBEFALER IKKE HOSTE OG NYSING I ALBUEN: Ha heller papirlommetørkle i lomma. Røsk det opp idet host eller nys er på vei. Utfør. Kast papir. Vask, mener Bjørg Marit Andersen.

Bjørg Marit Andersen er professor i medisin og tidligere sykehushygieniker og smittevernoverlege på Ullevål.

Onsdag skrev hun en kronikk i Aftenposten der hun anbefalte at man ikke hoster eller nyser i armkroken.

Hun er mener at Folkehelsa er med på å lage rutiner som kan føre til større spredning av coronaviruset.

Bjørg Marit Andersen

Bjørg Marit Andersen er professor i medisin og tidligere sykehushygieniker og smittevernoverlege på Ullevål.

– Hvis vi hoster i albuen, kan vi riste løs virus fra klærne i flere dager etterpå. Da blir vi smittespredere i stedet for å hindre smitte. Å hoste i albuen er det samme som å bruke klær som lommetørkle. Og det gjør vi jo ikke.

Uenig i råd fra WHO og FHI

Uenigheten om hvordan man best håndterer hoste-rutiner kom til syne med svineinfluensaen i 2009, sier Bjørg Marit Andersen.

– Da ga Verdens helseorganisasjon og Folkehelseinstituttet råd om å hoste i albuen, men amerikanske og britiske helsemyndigheter ga råd om å hoste i engangslommetørkle. Dette kan fortsatt føre til smitte, sier Andersen.

Bjørg Marit Andersen forklarer at når vi hoster kommer det ut små dråper, som er synlige for oss, men også bitte små usynlige dråper.

– De største dråpene faller ned, mens de minste dråpene tørker fort og kan leve lenge og godt i lufta i tørr tilstand. I Wuhan-området i Kina kan du se at folk bruker briller for å ikke få viruset inn i øyeslimhinnene.

I tillegg lever viruset lenge på bord og benker, på papir, på pengesedler og i tøy.

– I 2009 kunne man finne svineinfluensavirus på pengesedler etter 12 dager og på vegger etter 18 dager.

Hoste og nys kommer plutselig

Folkehelseinstituttet gir nordmenn råd om hvordan vi best skal oppføre oss når det er epidemier.

De er ikke enige med smittevernoverlegen på Ullevål sykehus om at de gir råd som kan føre til større spredning av coronasmitte

– Våre råd er helt i tråd med rådene fra Verdens helseorganisasjon (WHO), sier Hanne-Merete Eriksen-Volle, leder for den avdelingen som arbeider med infeksjonsforebygging.

Folkehelseinstituttet er enige i at det beste er å nyse eller hoste i et papirlommetørkle.

– Det er to ulike metoder som WHO og vi anbefaler. Det ene er at du bruker et papir og det andre er at du kan hoste i albuen.

– Men veldig ofte kommer hoste og nys ganske plutselig, og vi har ikke papirhåndkle tilgjengelig og heller ikke mulighet til å vaske hendene. I de tilfellene anbefaler vi å hoste i armkroken, fremfor hoste ut i lufta.

corona ikon3

VASK HENDENE: Uansett om du nyser i armkroken eller i papirtørkle må du huske å vaske hendene godt.

Helsedirektoratet enige med WHO og FHI

Helsedirektoratet skal jobbe for at befolkningen skal få god helse og gode liv. De har også ansvar for den nasjonale helseberedskapen i Norge.

I en plakat fra dere egen hjemmeside skriver de hvordan man forebygger smitte av coronaviruset.

– Dersom du har et papirlommetørkle tilgjengelig, hold det foran munn og nese når du hoster eller nyser. Deretter må du kaste det og så vaske hendene. Hvis du ikke har et papirlommetørkle, er det langt bedre å hoste i albukroken enn å hoste rett ut i rommet. Dette begrenser spredning av virus, sier Bjørn Guldvog, helsedirektør i helsedirektoratet.

Helsedepartementet mener altså det samme som Folkehelseinstituttet og Verdens helseorganisasjon, at man helst bruker papirlommetørkle, men om det ikke er tilgjengelig er albukroken foretrukket. Å vaske hendene godt er alle parter enige om.

Helsedirektoratet forebygge smitte!

BRUK ALBUEN: Helsedirektoratet mener også albuen er en god måte å hindre smitte av coronaviruset

Foto: Helsedirektoratet

Slik gjør du når du vasker

Vask hendene godt er rådet vi får. Og hva kreves for at en håndvask kan kalles god?

– Vask i 30 sekunder med rennende vann og såpe. Vask hele hånden, også oppå og mellom fingrene og rundt håndledd. Ikke skru av vannet, men tørk hendene og skru av med håndklepapiret, slik at du ikke får tilbake virus fra kranen. Dette er bra nok, sier professor Bjørg Marit Andersen.

– Hva med bakteriedrepende væsker og geléer, hvor nyttige er de?

– Det er veldig bra, men det holder med en av delene. Såpe og sprit virker mot hverandre. Såpe og vann er mest gunstig.

NB! I etterkant av publiseringen av denne artikkelen er det lagt til endinger som tydeliggjør at professor Bjørg Marit Andersen er uenig med FHI og WHO sitt råd. Det er også lagt til et sitat som presiserer Folkehelseinstituttets råd.