Hopp til innhold

Et hundeliv etter korona

Når korona en dag er over vil kjæledyr trolig være mer alene hjemme. Eksperter mener hundeeiere må være bevisste slik at overgangen ikke blir for brå.

Drammen Dyrehotell

Hunder har under korona vært lite alene. Nå er det lurt å gjøre dem vant til en hverdag uten hjemmekontor og hjemmeskole, sier eksperter.

Foto: Stine Mette Fjerdingstad / Privat

– Vi skal snart tilbake til en vanlig hverdag i jobb på kontor, og barn skal tilbake på skolen, så vi prøver å gjøre Birk vant til å være alene.

Hundemann

Hundeeier Sigurd Skeide vil at Birk på 15 måneder skal bli komfortabel med å være alene hjemme.

Foto: Bror Remen / NRK

I juni i fjor fikk Sigurd Skeide og hans familie et nytt familiemedlem, hunden Birk. Nå er Birk 15 måneder, og i hele hans levetid har det vært koronatiltak, med lite tid alene hjemme. Nå er han en av flere hunder som er på «hjemme alene-tilvenning».

Ifølge Norsk Kennel Klub (NKK) finnes det rundt 560.000 hunder i Norge. Da korona krisen inntraff Norge økte kjøp av kjæledyr med rundt 10 prosent i forhold til året før, viser tall fra NKK.

Hverdag uten korona

– Under korona har folk hatt tid til å ha hund. Nå som det nærmer seg en mer normal hverdag, tror jeg mange kommer til å bli overrasket over ansvaret det krever å ha hund, forteller hundeinstruktør Trude Løken.

Trude Løken, avdelingsleder Oslo Hundeskole i Buskerud.

Trude Løken, avdelingsleder for Oslo Hundeskole i Buskerud, mener det er viktig å gjøre hundene klare for en ny hverdag.

Foto: Trude Løken / Privat

Hun er avdelingsleder for Oslo Hundeskole i Buskerud. Løken mener at mange hundeeiere ikke har nok kunnskap om hvordan man tar vare på hunder slik at de blir trygge.

– Jeg frykter mange omplasseringer hvis hundeeierne ikke tar tak i utfordringen hunder kan få når de er alene, sier Løken.

Lider av separasjonsangst

I løpet av koronatiden har hundene fått mer oppmerksomhet, gjennom turer, kos, mat og lek. Hundene har blitt overstimulerte og bortskjemte. Kjæledyrene har blitt vant til teamsmøter og telefonsamtaler, at det alltid er en stemme rundt dem og at mye skjer i løpet av en vanlig dag.

Hanne Mette Fjerdingstad, Eier av Drammen Dyrehotell

Hanne Mette Fjerdingstad, eier av Drammen Dyrehotell, ser at flere hunder sliter med separasjonsangst.

Foto: Stine Mette Fjerdingstad / Privat

Eier av Drammen Dyrehotell, Hanne Mette Fjerdingstad, sier de ser mange kunder som ønsker at hundene skal venne seg til å være borte fra dem.

–Vi opplever at en del hunder har separasjonsangst, og de blir stresset hvis man forlater rommet. Det er smart å tilvenne dem til å være litt alene, sier Fjerdingstad.

Birk har vært en tur innom Drammen Dyrehotell. Her har han lært å være uten sin familie, samtidig som han har blitt sosialisert og fått leke med andre hunder. Hundeeier Skeide mener det er bra at Birk kan øve på å være uten familien sin.

Hunder

På Drammen Dyrehotell kan hunder sosialisere med andre hunder, samt få alenetid borte fra sine egne familier.

Foto: Stine Mette Fjerdingstad / Privat

–Jeg har hatt hjemmekontor siden mars, så vi har vært hjemme med han hele tiden. Det har vært få situasjoner han faktisk har vært på egen hånd, så han lider nok av separasjonsangst, forteller Skeide.

Råd fra eksperter

Hundeinstruktør Løken opplever en stor pågang fra folk som ønsker kurs for hunder i private hjem. Hun ser at nye hundeeiere ønsker råd om hundehold og dressur.

–Vi ser at våre private kurs hjemme er blitt svært populære. Det er nok mange som føler de må lære hunder hvordan de skal oppføre seg hjemme, sier Løken.

Løken legger vekt på at man må skape gode og forutsigbare rutiner for hunder.

NRK har samlet inn noen tips fra ulike hundeeksperter og kilder:

Venn hunden til å være alene.

Begynn smått. Øk gradvis tiden hunden er alene, ikke lange perioder med en gang.

Ikke lag et stort nummer

At du drar hjemmefra skal være en normal situasjon, ikke en begivenhet med mye ståhei. Det samme gjelder når du kommer hjem.

Ha faste rutiner

Gå en lang tur med hunden før og etter du er hjemme. Finn også faste tider for aktiviteter og foring.

Skap et sted hunden føler seg trygg

Hunden burde ha et fast sted i hjemmet hvor den kan slappe av og sove.

Gi hunden mentale utfordringer

La hunden bruke hode i tillegg til kroppen. Skap utfordringer, for eksempel å lete etter godbiter du har gjemt i hagen. Gi den en leke å underholde seg selv med.

Kilder: Norges Kennel Klub, Agria Dyreforsikring, Mattilsynet og hundeeksperter.