Hopp til innhold

Siktet for menneskehandel

Politiet mener mannen fra Nedre Eiker har organisert transport, husvære og arbeid for flere personer fra Vietnam.

Politiskilt

Mannen er varetektsfengslet i 4 uker med brev- og besøksforbud. Politiet mener saken handler om mer enn sosial dumping. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Mannen, som er i begynnelsen av 40-årene, ble pågrepet i Drammen, men er fra Nedre Eiker. Han er nå varetektsfengslet i 4 uker med brev- og besøksforbud. Politiet mener det er bevisforspillelsesfare.

– Han er siktet for menneskehandel. Det vi mener han har gjort er at han har organisert transport, husvære og arbeidsforhold for et titalls personer fra Vietnam hovedsakelig, og sørget for at de har kommet i jobb på gårder her i Buskerud, sier politiadvokat i søndre Buskerud politidistrikt, Ole Jacob Garder til NRK.no.

Etter det NRK erfarer skal det være snakk om gårder i både Buskerud og Vestfold som har benyttet seg av disse arbeiderne.

Politiadvokat Ole Jacob Garder

Ole Jacob Garder sier at politiet ser svært alvorlig på saker som omhandler menneskehandel.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Hva er bakgrunnen for siktelsen?

– Vi mener dette handler om noe mer enn sosial dumping. Vi mener dette her er annerledes enn det, og mer alvorlig, og sånn sett tipper over i menneskehandelsfæren, for å kalle det det, sier Garder.

– Hva er bakgrunnen for det?

– Det har jeg ikke lyst til å kommentere akkurat nå, fordi det er en del opplysninger i denne saken her som vi ikke har fått sjekket ut enda. Og vi er fortsatt svært tidlig i etterforskningen, sier Garder.

Kom over saken tilfeldig

– For så vidt tilfeldig, ved at vi stoppet vedkommende i en ordinær politikontroll, forklarer Garder.

– Hva fant dere i bilen som gjorde at dere fattet mistanke?

– Vi fant blant annet at han var i besittelse av flere arbeidstillatelseskort, tilhørende andre vietnamesiske personer. Og i et såpass stort antall at vi syntes dette var påfallende ønsket å forfølge det videre, sier Garder.

– Dere valgte å ransake huset hans som følge av dette, hva fant dere der?

– Jeg kan ikke kommentere konkret hva vi fant, men jeg kan si at vi gjorde funn i huset som bekrefter mistanken vi allerede hadde.

Garder sier at saker som omhandler menneskehandel er svært alvorlige, men at det er for tidlig å si noe om denne saken.

– Menneskehandel er alvorlig i seg selv, men hvor alvorlig denne saken kommer til å bli, det må nesten etterforskningen vise. Foreløpig er vi helt i startfasen. Vi kartlegger for å finne ut hvor vi står hen og hva dette egentlig innebærer. Men det ligger i sakens natur at menneskehandel er alvorlig, forklarer Garder.

Har avhørt arbeidere

Politiet har snakket med flere av arbeiderne. De ønsker ikke å si noe om hva de har sagt i avhør, men sier at arbeiderne har forklart seg om momenter som understøtter mistanken politiet har.

Hvem er det som har hyret inn disse arbeiderne?

– Jeg kan ikke gå konkret inn og si noe om hvem disse personene er, men det jeg kan si er at det er snakk om gårdsvirksomhet. Og det er bønder som har hatt bruk for den slags arbeidere som har brukt disse tjenestene, forklarer Garder.