Med eget festivaløl og Halden-brød

Vegetarfestivalen i Halden har fått på plass mer enn 20 utstillere. Fredriksten festning preges av lukt og smak denne sommeren.

Jens Petter Berget

GLEDER SEG OVER INTERESSEN. Primus motor Jens Petter Berget kan skilte med 24 utstillere så langt. 24. august åpnes Fredriksten for smaker og lukt man trolig ikke har opplevd på festningen i Halden tidligere.

Foto: Rainer Prang/Privat / NRK

Vegetarfestivalen i Halden arrangeres for første gang noensinne den 24. august i år.

Omgivelsene blir en fin ramme rundt all den deilige maten, tror arrangørene.

- Festivalen foregår i indre festning, det vil si i området rundt restaurant Curtisen. Største delen av festivalen er innendørs, blant annet i den Gamle kommandantboligen og i Fredrik den III's hall, forteller primus motor Jens Petter Berget til NRK.

Les mer:

Ill. foto

FREDRIK IIIs HALL ved Dronningens bastion blir et av flere innendørs lokaler, som skal huse Vegetarfestivalen 2013.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mange lokale utstillere

- Det er en ren matfestival, så det blir fokus på mat og drikke, sier Berget.

Han lover ulike matkurs, og et vinkurs hos Curtisen.

- Responsen har vært veldig bra. Vi har 24 utstillere så langt, og nesten 1.800 likere på Facebook, forteller han.

Blant utstillerne finnes flere lokale, og blant annet produseres egne festivalprodukter for anledningen.

- Mikrobryggeriet skal lage et eget øl for festivalen, og bakeriet Motz skal lage et eget brød, sier han.

Les også:

Grønnsaker

MAT DU IKKE HADDE TENKT DU VILLE SPISE. Arrangørene av Vegetarfestivalen håper å kunne gi tips til publikum om mat og drikke folk vanligvis ikke har tatt i bruk.

Gatekjøkkenmat fra Gøteborg

Bortsett fra de lokale utstillerne har Vegetarfestivalen tiltrukket seg noe så kuriøst som "gatekjøkkenmat fra Gøteborg".

- Jonsborgs gatekjøkken øverst på Avenyen i Gøteborg skal også delta. De serverer blant annet veganske burgere, og ditto veganske pølser og kebab, forteller Berget.

På listen over utstillere finner man også bokhandlere, med bøker særlig rettet mot kosthold, hagebøker og vegetarmat, samt flere gårdsprodukter.

Les også:

God mat for alle

Jens Petter Berget har fra starten av understreket at festivalen ikke er spesielt beregnet for "spesialister" eller "mat-fanatikere" av noe slag, men at Vegetarfestivalen kort og godt skal bidra til nyttige tips for de som ønsker å spise annerledes mat de ikke før har prøvd seg på.

- Det er viktig for oss at vi ønsker alle velkomne, og ikke kun vegetarianere og veganere.

I tillegg håper vi på flere utstillere innen festivalen starter opp, for eksempel har vi god plass til bønder fra Østfold, som kan selge grønnsaker og andre produkter de lager, sier han.

Det er gratis inngang for publikum og gratis for utstillerne.