Kritiserer stortingspolitikers pokerstunt

Flere foreninger for spilleavhengige i Norge reagerer sterkt på at stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) skal spille poker om én million.

Gruppeleder Erlend Wiborg på fylkestinget (Frp)

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg har tatt imot utfordringen fra en av verdens beste pokerspillere, og skal spille om en million.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I Norge er det ulovlig å spille poker om penger, men i forrige uke takket Wiborg ja til å spille om én million kroner mot en av Norges beste pokerspillere – for å vise sin motstand mot forbudet.

Det er bekymringsfullt, mener Hanne Totland i Spillavhengighet Norge.

– Jeg synes det blir litt merkelig når en politiker, som også sitter på Stortinget, faktisk sier ja til et opplegg som innebærer at han bryter norsk lov, selv om han påpeker at han muligens må dra til utlandet for å få gjennomført det, sier Totland til NRK.

Den nye regjeringen har tatt til orde for å oppheve det norske pokerforbudet.

– Vi trenger ikke flere pengespill i Norge

Det er en dårlig idé, mener Totland.

– En må gjerne gjemme seg bak at det er et ferdighetsspill, at du må ha en viss ferdighet for å hevde deg i det. Men det er fortsatt et pengespill der penger involvert.

– At det er et ferdighetesspill kan også føre til at folk får en unaturlig følelse av at de er veldig flinke i det, og kan da risikere mer penger enn det de egentlig har råd til, sier Totland.

Ingjerd Meen Lorvik

Ingjerd Meen Lorvik, leder i Norsk Forening for Spillproblematikk mener Wiborg bør trekke seg.

Foto: NRK

Også Norsk Forening for Spillproblematikk har engasjert seg, og mener Wiborg bør trekke seg fra millionkampen.

– Vi er av den oppfatning at stortingsrepresentanter ikke burde engasjere seg i virksomhet som er ulovlig i Norge. Selv om det spilles utenfor Norge er det jo veldig sterke signaler å sende til den norske befolkning at pokerspill er noe som burde legaliseres, sier Ingjerd Meen Lorvik, leder i Norsk Forening for Spillproblematikk.

– Vi har mer enn nok pengespill i Norge, og at vi ikke trenger flere, sier hun videre.

– Dusteforbud

Men Erlend Wiborg kommer ikke til å trekke seg fra pokerspillet, sier stortingsrepresentanten selv.

– Nei, det er akkurat derfor jeg engasjerer meg. I dag er det over 300.000 nordmenn som spiller poker til tross for at det er ulovlig. De spiller i dag på utenlandske nettsider som ikke norske myndigheter har noe kontroll over, sier Wiborg.

Han mener en legalisering av pokerspill vil være til hjelp for de spilleavhengige.

– Det må jo være bedre å sørge for å få dette lovlig i Norge, sånn at folk heller velger å spille i Norge, der vi har mulighet til å fange opp de som har problemer.

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein støtter partikollega Erlend Wiborg.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Wiborg får støtte av partikollega og justispolitisk talsmann Frp, Ulf Leirstein.

– Hvis Erlend Wiborg spiller den kampen i nabolandet vårt, så er det altså fullt lovlig, og så lenge man forholder seg til norsk lov er det helt greit.

– Dette er et positivt signal som viser hvor dustete dette forbudet er. Noe som er ulovlig her i Norge, kan man bare kjøre over grensa for å gjøre. Det at Erlend Wiborg stiller opp viser hvor vanskelig og tåpelig dette forbudet er å håndheve, ikke minst også etter internett sitt inntog. De som har lyst til å spille poker spiller dette på nettet eller i utlandet, sier Leirstein.