– Classic for dummies er et folkekrav

Konserten Classic for dummies har blitt et folkekrav i Kongsberg, mener Isa Katharina Gericke, kunstnerisk leder for Glogerfestspillene.

Classic for dummies

Denne konserten kan være en innføring for folk som ikke har hørt så mye klassisk musikk, sier Bjarte Eike.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det er i kveld klokka 19, i Kongsberg kirke du kan høre noen av de beste og mest kjente klassiske stykkene som framføres av utøvrere på høyeste nivå. Dette er anledningen for den del av publikum som er litt usikre på om de skal bevege seg inn på en konsert med klassisk musikk.

Kjente temaer

– Denne konserten kan være en innføring for folk som ikke har hørt så mye klassisk musikk, sier Bjarte Eike som selv er fiolinist. Torsdag formiddag øver han sammen med ensemblet som skal spille på dummies-konserten i kveld.

Folk får høre mange temaer som de vil kjenne igjen, som de kanskje ikke har tenkt på. Vinteren av Vivaldi er med, det mest spilte klassiske verket noensinne. Og vi skal gjøre en liten hit som heter La folia som er veldig gjenkjennelig, brukt både i folkemusikk og i klassisk musikk over alt i Europa. Vi har en danser som skal danse til denne musikken, og det blir flere overraskelse til de som kommer i kirka. Under veis får publikum en innføring i de ulike musikkstykkene, forklarer Bjarte Eike.

Bare må ha det

Isa Katharina Gericke er kunstnerisk leder for Glogerfestspillene. Hun sier det nærmest har blitt et folkekrav å arrangere disse konsertene classic for dummies. Det er tredje året i år.

Kunstnerisk leder

Det er mye energi i Glogerfestsspillene, og folk kommer tett på hverandre, sier Isa Katharina Gericke, kunstnerisk leder.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Vi spurte oss selv, hva skal til for at for eksempel småbarnsforeldre skal komme på konsertene våre.

Arrangørene hadde en opplevelse av at småbarnsforeldre ikke følte seg helt velkommne, at de følte at de måtte ha greie på ting. Og så var det barnevakt da.

Ta med barna

– De første to årene ordna vi barnevaktkonsert, foreldrene kunne levere barna på rådhuset. Og det kom jo hundrevis av mennesker. Vi var litt usikre om om vi skulle gjøre dette tredje året også, men folk vil ha sin classic for dummies, det har blitt et folkekrav. Og i år kan du også ha med deg barna dine.

Classic for dummies Glogerfestspillene 2015

– Jeg la merke til at det var mye latter og glede på øvelsen her, musikerne til og med reiste seg opp og danset litt. Blir det sånn på konsertene også?

– Det kan godt hende det blir. Det blir gjerne en lødig steming. Og det er slik det har blitt gjennom årene, det er så mye energi i Glogerfestsspillene. Man kommer tett på hverandre, både musikere seg i mellom og musikere og publikum. Det er greit med tv og internett, men det er disse live-opplevelsene vi lever lengst på, sier Isa Katharina Gericke.

Bredt program

Men det er også mange andre konserter på programmet til Glogerfestspillene denne helgen. I kveld er det blant annet festspillpub på Smeltehytta der Barokksolistene vil gjenskape noe av stemningen som fantes på de londonske puber puber på 16- og 1700 tallet.

Lørdag er det kammerkonsert på Berseminaret med blant andre Isa Katharina Gericke. Tittelen er Orefu's sang. Det er også flere konserter i kirken og på Lågdalsmuseet. Søndag er det stor festspillgudstjeneste i kirken, med mange musikalske innslag.